Un bărbat din Roman riscă închisoarea, după ce polițiștii au găsit 2400 petarde asupra lui


Polițiștii au confiscat 2400 de articole pirotehnice deținute ilegal. Pentru orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, riscați o pedeapsă de la 3 luni la un an de închisoare !

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În ziua de 29.12.2016, în jurul orei 14.00, în urma acțiunii desfășurate, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat în parcarea unui complex comercial din Roman un bărbat de 48 de ani. Asupra acestuia au fost găsite 2400 bucăți de petarde, categoria F2, deținute fără drept.

Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării până la finalizarea cercetărilor. Romașcanul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută de art. 37, lit. a din Legea 126/1995 modificata și pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Poliția Neamț reamintește faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Petardele fac parte din categoria produselor pirotehnice interzise la deținere și utilizare de către persoanele neautorizate.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

D.M.B.
PUBLICITATE