Un bărbat din Neamț prins furând curent. Riscă până la 3 ani de închisoare


În ziua de 07.03.2016, orele 11.00, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Stăniţa s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt de energie electrică și au surprins în flagrant un bărbat de 59 de ani, din localitate, care sustrăgea curent electric direct din reţeaua unei societăți de distribuție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Polițiștii au identificat, ieri, un conductor electric, în lungime de 8 metri, care trecea printr-un păr din dreptul locuinței bărbatului și care era racordat ilegal la reţeaua electrică, alimentându-şi consumatorii casnici din gospodărie.

Prejudiciul produs urmează a fi stabilit de către societatea păgubită. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt de energie electrică.

Conform articolului 92 din Legea 123/2012 privind energia electrică și gazele naturale, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Totodată Codul Penal prevede pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru furt de energie electrică, conform art. 228 alin. 1 și 3.

Reamintim faptul că, în cazul consumului fraudulos de energie, toţi consumatorii oneşti sunt afectați, pentru că aceste practici ilegale au consecinţe directe asupra calităţii serviciilor de distribuţie a energiei. Pe de altă parte, furtul de energie realizat prin intervenţii neautorizate sau instalaţii improvizate poate genera accidente având consecințe deosebit de grave.

PUBLICITATE