Trimiși în judecată de DNA pentru un prejudiciu de 2.497.153 lei creat Liceului Sportiv Piatra-Neamț

Conform unui comunicat, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

PALEU PETRU, administrator al SC Energoterm SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals în formă continuată (8 acte materiale),

CÂRLIGEANU MARIETA, diriginte de șantier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

SC ENERGOTERM SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 03 noiembrie 2008, între Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț și o asociere de firme din care făcea parte și SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamț, reprezentată de inculpatul Paleu Petru, a fost încheiat un contract de execuție având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea obiectivului „Sală de Sport și Anexe pentru Clubul Școlar Piatra Neamț”.

În acest context, în perioada 2008-2010, inculpatul Paleu Petru a emis către autoritatea contractantă facturi fiscale în valoare totală de 9.656.599 lei și înscrisurile aferente acestora (situații de plată, centralizatorul situațiilor de plată, procese-verbale de recepție parțială, etc.-parte din ele fiind semnate și de inculpata Cârligeanu Marieta).

Facturile respective care atestau în mod nereal executarea unor lucrări de construcții și instalații în valoarea de 2.497.153 lei, au fost achitate de reprezentanții unității de învățământ cu încălcarea dispozițiilor legale.
În aceeași perioadă, pentru a solicita deblocarea sumelor reprezentând garanția de bună execuție (deși nu era finalizată lucrarea și nu era întocmit procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor), omul de afaceri a depus la o unitate bancară 8 înscrisuri falsificate, având drept consecință transferarea sumei de 497.728,11 lei din contul de garanții în contul curent al SC Energoterm SRL Piatra Neamț.

Prin aceste demersuri, a fost creat un prejudiciu Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamț în valoare de 2.497.153 lei concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial pentru SC Energoterm SRL Piatra Neamț.
Unitatea de învățământ a comunicat că se constituie parte civilă în cauză urmând a comunica până la citirea actului de sesizare natura și întinderea pretențiilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

PUBLICITATE