Trei teme abordate la ședința lunară a Colegiului Prefectural Neamț

Vasile Panaite, prefectul județului Neamț, a prezidat, marți, 30 mai, ședința lunară a Colegiului Prefectural la care au fost abordate trei teme:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  1. Declararea contribuabililor inactivi şi implicaţiile fiscale –
  2. Acţiunile de control efectuate de structura de specialitate a Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamţ la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în anul 2016  – Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ
  3. Prezentarea, în sinteză, a Planului general de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului estival (01.06 – 15.09.2017) aprobat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

”Înainte de a da cuvântul pentru prezentări, vă solicit să organizați conferințe de presă cel puțin o dată pe lună pentru a prezenta activitatea instituțiilor pe care le conduceți. Este important ca locuitorii județului Neamț să fie informați cu privire la noutățile legislative dar și la ceea ce se întâmplă în cadrul unităților pe care le reprezentați. De altfel, în curând vom începe și o serie de conferințe de presă comune”, a declarat prefectul Vasile Panaite, la începutul ședinței.

La cel de-al treilea punct, prefectul a prezentat ”Planul general de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului estival” transmis spre informare și conformare de Ministerul Afacerilor Interne.

”Perioada la care Planul face referire este caracterizată de multiple activități în spațiul public, de creșteri ale valorilor de trafic pe căile rutiere și feroviare. În aceeași perioadă, se organizează manifestări publice prilejuite de sărbătorile religioase – Rusaliile Ortodoxe și Catolice,  Sfinții Petru și Pavel, Adormirea Maicii Domnului. Structurile Ministerului Afacerilor Interne trebuie să-și adapteze misiunile pentru menținerea unui climat de normalitate și de siguranță pentru cetățeni, inclusiv pentru gestionarea posibilelor situații de urgență. În aceeași perioadă se desfășoară o serie de examene – evaluarea națională – capacitate, bacalaureat, admiterea în învățământul superior, titularizare. Alți copii intră în vacanță, toate acestea implică prezența personalului ministerului în spațiul public. Am adus acest Plan în atenția membrilor Colegiului prefectural pentru a mă asigura că, alături de structurile ministerului implicate în Plan (care cunosc și pregătesc măsurile necesare) sunt alături și conlucrează colegii din: Inspectoratul școlar, de la Protecția Consumatorului, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul de Ambulanță, Direcția Silvică. Cetățenii județului și turiștii care ne vor vizita trebuie să fie asigurați că ordinea publică este menținută, că sănătatea le este protejată de posibilitatea producerii unor toxi-infecții alimentare, că spațiile de cazare și pentru petreceri în aer liber sunt pregătite să-i primească. Perioada sezonului estival este frumoasă, dar și capricioasă. Se pot produce fenomene meteo priculoase, dar și situații de urgență, ce pot fi generate de activitatea în fondul forestier, de exemplu incendiile de pădure. În esență, doresc o bună colaborare și un schimb eficient de informații pe perioada examenelor naționale, în activitățile comune de control în piețe și centre comerciale, în spațiile de cazare turistică, pentru prevenirea incendiilor. Am să vă cer, instituțiilor implicate în plan, să transmiteți principalele acțiuni, pe care le aveți în vedere și resursele pe care le veți mobiliza, astfel încât, la viitoarea reuniune a colegiului, să aprobăm printr-o hotărâre planul de acțiuni al județului pe perioada sezonului estival (foarte sintetic și concret, acțiunile comune). Sunt atribuțiile Colegiului prefectural pe care vi le reamintesc, conform legii – citez ”ele privesc armonizarea activităţii serviciilor publice deconcentrate care au sediul în judeţul respectiv, precum şi implementarea programelor, politicilor, strategiilor şi planurilor de acţiune ale Guvernului la nivelul judeţului”. Nu în ultimul rând vreau să vă rog ca atunci când apar situații speciale să mă informați de urgență pentru ca împreună să le putem gestiona cât mai eficient”, a mai spus prefectul Vasile Panaite.

PUBLICITATE