Traseu deviat pe Ceahlău din cauza pericolului de avalanșă


In perioada 13-15 ianuarie compartimentul prevenire din cadrul serviciului a efectuat mai multe teste pentru a determina gradul de risc a producerii avalanselor in zonele de intersectie a vailor de risc cu traseele turistice din Masivul Ceahlau.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Daca la analiza straturilor nu s-a evidentiat un potential pericol dat fiind faptul ca stratul de zapada este relativ recent depus si fenomenul de transformare a cristalelor de gheata din straturile de separatie este in faza incipienta, metoda denumita – Metoda Norvegiana – a evidentiat un potential pericol in imediata vecinatate a Cabanei Dochia unde traseul Izvorul Muntelui -Lutul Rosu-Cabana Dochia traverseaza Jgheabul Cabanei.

Viscolul deosebit de puternic a depus in zona placi de zapada succesive de peste 100 cm, a caror stabilitate poate fi rupta prin greutatea turistilor declansind fenomenul.
Dintre toate tipurile de avalanse cunoscute avalansele cu placi sunt cele mai periculoase generand traumatisme severe celui surprins de fenomen.

Pentru a nu exista riscuri traseul a fost deviat cu 150 m facand jonctiunea cu traseul terminal ce urca prin Jgheabul cu Hotare. S-a instalat o banda avertizoare iar in data de vineri o echipa va instala o plasa de protectie ce va delimita zona si va restrictiona accesul.

Peste 80 de turisti au urcat in weekend pe Cehlau iar alte cateva sute si-au petrecut sejurul in Statiunea Durau si pe partia de schi unde zapada este excelenta si sunt conditii optime pentru practicarea sporturilor de iarna, zapada masurand aproximativ 40 de cm. La punctele de prim ajutor au fost inregistrate 7 cazuri majoritatea traumatisme usoare a membrelor inferioare care nu au necesitat trimiterea in sistemul sanitar.

Tipologia avalanselor:
– Avalanse cu zapada uscata
(cu trei subtipuri, in ordine crescanda a densitatii zapezii):
– Avalansa cu zapada pudroasa (cu nor)
– Avalansa cu zapada granuloasa (fara nor)
– Avalansa cu zapada in placi uscate
– Avalanse cu zapada umeda
(cu trei subtipuri, in ordine crescanda a umiditatii):
– Avalansa cu zapada in placi umede
– Avalansa cu bulgari si rulouri
– Avalansa de fuziune

D.M.B.
sursa: comunicat Salvamont Neamț
PUBLICITATE