Tradiții populare. Alegeți-vă o „babă” între 1 și 9 martie!


Potrivit tradiției, primele nouă zile (sau 12) ale lunii martie sunt numite babe. Se spune că așa cum va fi ziua pe care v-ați ales-o, așa o să vă meargă tot anul. Obiceiul de a se repartiza o zi dintre cele 9 sau 12, câte unei persoane este înrădăcinat în mai toate regiunile țării. Se consideră că, după cum va fi ziua respectivă din Babe, așa va fi și sufletul sau firea persoanei ursite în acel an.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Perioada 1-9 martie (în alte regiuni ale țării perioada e 1-12 martie) este cunoscută în popor sub denumirea de „Zilele Babei Dochia” sau „Zilele Babelor” și este legată de venirea primăverii și Mărţişor.

Din strămoși se știa că primele zile din aceasta lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Astfel, bunicii noștri au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. Etnologii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Despre Baba Dochia tradiția populară spune că a pus rămășag cu omătul și cu frigul că ea este mai voinică decât ei. Frigul s-a întărâtat, baba și-a pus cele nouă cojoace și frigul n-a avut ce-i face. Când a început să ningă, baba și-a întors un cojoc pe dos și tot ea a fost cea mai puternică. Tot schimbându-se vremea, baba a început să-și lepede din cojoace. Lepădând câte unul, în fiecare zi, a rămas fără nici unul și a înghețat, transformându-se în stană de piatră

Cum se alege „baba”?

De-a lungul timpului, tradiția s-a modificat, iar obiceiul a fost adaptat la propriilor convingeri și credințe. Astfel tot mai mulți români încearcă să-și decidă singuri soarta pe care o vor avea. „Baba” se poate alege la întâmplare: înainte de perioada 1-9 martie, decizi ce zi din această perioadă îţi va arăta cum îţi va merge tot anul sau se calculează în funcţie de ziua naşterii. De exemplu, dacă eşti născut în ziua de 18, baba ta va fi 1+8=9, adică 9 martie.

Citește și Cum va fi vremea în Neamț – săptămâna 29 februarie – 6 martie

PUBLICITATE