Teatrul Tineretului: Pe 30 iunie, avanpremiera spectacolului WOLFGANG, în regia lui Radu Afrim

Pe 30 iunie, la Sala Mare a Teatrului Tineretului, ora 19.00, va avea loc avanpremiera spectacolului WOLFGANG după Yannis Mavritsakis, în regia lui Radu Afrim. Premiera spectacolului va avea loc pe 8 septembrie, în deschiderea stagiunii 2017 – 2018.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

*

Pornind de la un caz real, autorul grec scrie un text pe care Radu Afrim îl foloseşte ca punct de plecare pentru a construi o lume scenică. Se rotunjeşte o planetă din cumplite treceri peste pragul amintirilor, carnea zburlită de spaimă, ca o pisică arcuită aşteptând deschiderea unei uşi zăvorâte, toate prinse în jocul aşteptării şi al imprevizibilului.

*

YANNIS MAVRITSAKIS: „Fac un teatru care este împotriva vieţii. Nu învăţ pe nimeni nimic, nu dau nimănui nicio speranţă, încerc să pun în lumină partea sumbră a vieţii în care trăim” (mărturisea în 2014, în calitate de invitat special al Festivalului de la Avignon).

Născut la Montreal, în 1964, dar locuitor al Atenei din 1970, Yannis Mavritsakis este unul dintre dramaturgii de notorietate internaţională, promovat în special în spaţiul cultural francez, de către personalităţi marcante ale teatrului, precum Olivier Py (regizor, dramaturg, actor, director al Festivalui de la Avignon). Absolvent al Şcolii dramatice din cadrul Teatrului Naţional de la Atena, în 1986, a performat ca actor până în 2003, când se retrage pentru a se dedica scrisului. Dintre piesele sale, le menţionăm pe cele mai cunoscute: BLIND SPOT (PUNCTUL ORB, regizată de Radu Afrim la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti, în 2016), WOLFGANG, FUCKING JOB, VITRIOL, REDSHIFT, THE INVOCATION OF ENCHANTMENT, QUASAR.

În 2007 scrie WOLFGANG, o piesă distinsă cu Palmarès 2010, de către Commission nationale de l’Aide à la création de textes dramatiques, Paris. „O interogare a raporturilor dintre dragoste şi posesie”, după cum o defineşte autorul său, piesa este focusată pe înţelegerea resorturilor intime care determină actele torţionarului în relaţia cu victima. Acestea ar fi un răspuns dat lumii standardizate şi ipocrite, care nu-i satisface aspiraţiile romantice, căci Wolfgang visează la o iubire absolută: „Altfel ar trebui să fie dragostea asta… Ar trebui să poţi să smulgi pe cineva din mulţime şi să poţi rămâne cu el pentru totdeauna.”  

RADU AFRIM: „Spectatorii se resetează chiar dacă sunt virusaţi.“

Recunoscut la nivel internaţional ca reprezentant al teatrului european contemporan, Radu Afrim este regizorul care testează limitele actorului şi ale spectatorului în aceeaşi măsură – maximală, în crearea lumilor sale populate de fiinţe fragile, purtătoare ale unor adevăruri insuportabile.

Dintre numeroasele distincţii primite până în prezent, menţionăm cele trei premii UNITER pentru cea mai bună regie (2006, 2007, 2016); Premiul Cultural „Europa“, conferit în 2009 de KulturForum Europa; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat în 2016 de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Ne bucurăm că Radu Afrim a revenit pe scena Teatrului Tineretului, unde a mai montat OCEAN CAFÉ (2000), POVESTIRI DESPRE NEBUNIA (NOASTRĂ) CEA DE TOATE ZILELE (2007), HERR PAUL (2009).

Uimesc, extaziază sau revoltă, spectacolele lui Radu Afrim nu lasă pe nimeni indiferent.

WOLFGANG
după Yannis Mavritsakis
Traducerea: Doru Mareş
Regia: Radu Afrim
Cu: Cătălina Bălălău, Florin Hriţcu, Andrei Merchea- Zapotoţki, Mircea Postelnicu, Loredana Grigoriu, Emanuel Becheru, Cristina Mihăilescu, Valentin Florea, Sabina Brânduşe.
Decor: Romulus Boicu
Costume: Erika Márton
Univers sonor: Radu Afrim
Asistent de regie: Rareş Moldoveanu

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Raluca Naclad (consultant artistic)

PUBLICITATE