Tămășeni – Dosare penale pentru branșamente ilegale la rețeaua de energie electrică

În ziua de 22.02.2017, în jurul orei 14.00, polițiștii Postului de Poliţie Tămăşeni au fost sesizaţi de către reprezentanţii unei societăți de furnizare a energie electrică despre faptul că au fost identificate două branșamente ilegale la rețea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat, într-un caz, faptul că la contorul de energie electrică montat pe stâlpul de beton din faţa locuinţei reclamatului a fost violat sigiliul, existând o intervenție neautorizată la rețea.

În celălalt caz, un bărbat din localitate este cercetat pentru faptul că acesta a intervenit la coloana din spatele tabloului de distribuţie a energiei electrice, unde a legat două conductoare din aluminiu, astfel încât energia electrică consumată nu se înregistra în contor.

În ambele cazuri, prejudiciul creat urmează a fi stabilit ulterior de societatea de furnizarea a energiei electrice, iar polițiștii au întocmit dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de furt de energie electrică.

În primele două luni ale anului 2017, reprezentanții societăților de verificare a instalațiilor electrice au sesizat organele de poliție în aproximativ 50 de cazuri de intervenție neautorizată la rețeaua de furnizare a energiei electrice, fiind demarate de polițiști cercetările față de persoanele identificate pentru săvârșirea infracțiunii de furt de energie electrică.

Conform articolului 92 din Legea 123/2012 privind energia electrică și gazele naturale, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Reamintim faptul că, în cazul consumului fraudulos de energie, toţi consumatorii oneşti sunt afectați, pentru că aceste practici ilegale au consecinţe directe asupra calităţii serviciilor de distribuţie a energiei. Pe de altă parte, furtul de energie realizat prin intervenţii neautorizate sau instalaţii improvizate poate genera accidente având consecințe deosebit de grave.

PUBLICITATE