Tablouri confiscate de un polițist nemțean, au ajuns la Complexul Muzeal Județean Neamț


În cursul anului 2014, în cadrul unei acțiuni organizate de Inspectoratul General al Poliției Române în târgul de antichități din localitatea Negreni, județul Cluj, au fost confiscate 89 de tablouri, ce erau puse la vânzare de către un bărbat de 38 ani, din Satu Mare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Acesta a încălcat prevederile articolului 35 din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, fapt pentru care a fost sancționat contravențional și a fost luată măsura complementară de ridicarea bunurilor, în vederea confiscării. În urma evaluării tablourilor, au fost identificate 9 tablouri de valoare semnate de pictorii: Alexandru Ciucurencu, Ipolit Strâmbu, Nicolae Enea, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Ion D. Demetrescu, Petre Abrudan.

Ca urmare a respingerii contestației făcute de contravenient, tablourile au fost preluate în data de 10.11.2016 și predate în administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț, având în vedere că acestea au fost confiscate de ofițerul specializat în domeniul patrimoniului cultural din cadrul IPJ Neamț, care a participat la acțiune.

Conform articolului 35 din Legea 182/2000, vânzarea publică a bunurilor culturale mobile aflate în proprietate privată sau intermedierea vânzării se efectuează numai prin operatori economici autorizaţi, cu respectarea prevederilor prezentei legi.

D.M.B.
PUBLICITATE