STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Turism, locuinţe şi utilităţi

La sfârșitul lunii mai, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ, a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural. Unul dintre subiectele pe ordinea de zi a fost Ponderea şi locul judeţului Neamţ în economia naţională, cu date statistice oferite de Direcția Regională de Statistică Neamț 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este o analiză sintetică privind ponderea și locul județului Neamț în economia națională utilizând indicatori statistici grupați pe diferite domenii (populație, resurse de muncă, agricultură și silvicultură, învățământ, justiție, locuințe și utilități, activitate economică).  Această metodă de analiză este utilă și relevantă pentru că indicatorii statistici absoluți spun prea puțin în lipsa unui sistem de referință care să permită, prin comparabilitate, evaluări ale performanțelor sociale și economice ale județului.

Notă: Cu excepția indicatorilor în care este precizat anul, analiza este realizată utilizând date corespunzătoare anului 2016.

Locuinţe şi utilităţi

Reţeaua de distribuţie judeţeană a apei potabile are o lungime totală de peste 1455 km prin care se distribuie în 53 localităţi peste 10000 mii mc de apă. Judeţul Neamţ se află pe locul 29 la lungimea reţelei, respectiv pe locul 25 la cantitatea de apă distribuită comparativ cu celelalte judeţe.

În ceea ce priveşte reţeaua şi volumul gazelor naturale, într-un număr de 16 localităţi se distribuie un volum de peste 97000 mii mc iar lungimea reţelei de distribuţie este de peste 575 km.

Lungimea străzilor orăşeneşti este de 401 km din care modernizate sunt peste 324 km. Suprafaţa intravilană a municipiilor şi oraşelor din Neamţ este de peste 6000 ha, iar suprafaţa spaţiilor verzi (de 352 ha) plasează judeţul pe locul 26 în comparaţie cu celelalte judeţe.

În judeţul Neamţ fondul de locuinţe este constituit dintr-un număr de peste 222 mii locuinţe însumând o suprafață locuibilă de 10423 mii mp şi reprezintă 2,5% din fondul locativ naţional (locul 15 în ierarhia judeţelor).

Turism

În judeţul Neamţ există peste 235 unităţi de cazare turistică reprezentând 3,4% din totalul naţional şi plasând judeţul în primele 10 judeţe. Capacitatea de cazare turistică în funcţiune este  de 2.041.316 locuri-zile.

În ceea ce priveşte numărul de turişti cazaţi, judeţul Neamţ se situa în clasamentul judeţelor pe locul 13 cu un număr total de turişti de 224.105 persoane.

La nivel teritorial, cea mai mare capacitate de cazare turistică se înregistra în comuna Ceahlău (peste 1.500 locuri) şi cele mai multe sosiri ale turiştilor în municipiul Piatra Neamţ (peste  57 mii persoane).

Vezi și STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Învăţământ, cultură, sănătate și justiție

Vezi și STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Agricultura şi silvicultura

Vezi și Statistici: Locul judeţului Neamţ în economia naţională: Populația și Resursele de muncă

PUBLICITATE