STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Activitatea economică și comerțul

La sfârșitul lunii mai, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ, a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural. Unul dintre subiectele pe ordinea de zi a fost Ponderea şi locul judeţului Neamţ în economia naţională, cu date statistice oferite de Direcția Regională de Statistică Neamț 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este o analiză sintetică privind ponderea și locul județului Neamț în economia națională utilizând indicatori statistici grupați pe diferite domenii (populație, resurse de muncă, agricultură și silvicultură, învățământ, justiție, locuințe și utilități, activitate economică).  Această metodă de analiză este utilă și relevantă pentru că indicatorii statistici absoluți spun prea puțin în lipsa unui sistem de referință care să permită, prin comparabilitate, evaluări ale performanțelor sociale și economice ale județului.

Notă: Cu excepția indicatorilor în care este precizat anul, analiza este realizată utilizând date corespunzătoare anului 2016.

Activitatea economică

În judeţul Neamţ există 8657 întreprinderi active (peste 7,5 mii microintreprinderi, 942 intreprinderi mici şi mijlocii şi doar 17 intreprinderi mari). Comparativ cu alte judeţe, judeţul Neamţ se află pe locul 21 la numărul de întreprinderi active. Cele mai multe dintre acestea activează în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul sau repararea autovehiculelor şi motocicletelor urmate de domeniul industriei prelucrătoare.

Unităţile locale active din Neamţ realizează o cifră de afaceri totală de peste 12,2 miliarde lei, reprezentând 1% din cifra de afaceri realizată la nivel naţional şi plasând judeţul pe locul 25 în topul judeţelor. Cele mai mari cifre de afaceri se înregistrează în: comerţ (47%) şi industrie(31%).

Efectivul de personal al unităţilor locale active (peste 56000 persoane) plasează judeţul pe locul 23 în ierarhia judeţelor. Cei mai mulţi angajaţi activează în: industria prelucrătoare(peste 21 mii persoane) şi comerţ (peste 14 mii persoane).

Comerţul internaţional  

În anul 2017, exporturile FOB au însumat 435.292 mii euro (locul 29 pe țară), în timp ce importurile CIF au fost de 412.209 mii euro (locul 28 pe țară). Judeţul Neamţ este printre cele 25 judeţe care înregistrează un excedent comercial FOB/CIF anual (în valoare de 23.083 mii euro) în condiţiile în care la nivel naţional se înregistrează un deficit comercial FOB/CIF (în anul 2017, un deficit la nivel național de peste 12 miliarde euro).

Vezi și STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Turism, locuinţe şi utilităţi

Vezi și STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Învăţământ, cultură, sănătate și justiție

Vezi și STATISTICI: Locul judeţului NEAMȚ în economia naţională: Agricultura şi silvicultura

Vezi și Statistici: Locul judeţului Neamţ în economia naţională: Populația și Resursele de muncă

PUBLICITATE