Sondaj: Peste 70% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spațiile publice

Share on Facebook3Tweet about this on Twitter

Peste 70% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spațiile publice, inclusiv în baruri și cafenele, potrivit sondajului „Inscop-Adevărul: Fumatul și Legea antifumat”

Conform aceluiași sondaj prezentat într-un comunicat remis AGERPRES, 29,5% dintre români se declară fumători, în timp ce procentul nefumătorilor este de 69,5%, iar 1% dintre respondenți au declarat că nu știu sau nu răspund.

Legea împotriva fumatului în spații publice se bucură de aprobarea a peste două treimi din populație. Astfel, 70,3% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spațiile publice, inclusiv în baruri și cafenele, în timp ce 28,7% nu sunt de acord cu această măsură. Totodată, procentul nonrăspunsurilor (1%) este și în cazul acestei întrebări foarte scăzut, semn că dezbaterile intense generate de legea împotriva fumatului au condus la o cristalizare puternică a opiniilor populației, potrivit sursei citate.

Faptul că procentul românilor care se declară nefumători este practic egal cu acela al respondenților care susțin interzicerea fumatului în spațiile publice nu trebuie interpretat însă în sensul unei suprapuneri perfecte între cele două segmente. Majoritatea nefumătorilor este de acord cu această lege, dar acest fapt nu înseamnă că în rândul celor care nu fumează nu există și un procent important care consideră neavenită interzicerea fumatului în toate spațiile publice, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, adaugă sursa citată, în analiza acestor date trebuie ținut cont și de faptul că sondajul a fost realizat imediat după intrarea în vigoare a legii împotriva fumatului. Acest fapt înseamnă că există un nivel ridicat al așteptărilor și rămâne de văzut în ce măsură aplicarea efectivă a legii va reuși să răspundă acestora sau dacă efectele ei negative vor începe să erodeze sprijinul de care se bucură la ora actuală în rândul românilor, se afirmă în comunicat.

„Barometrul INSCOP — Adevărul despre România” a fost realizat de Inscop Research la comanda „Adevărul”, în perioada 21-28 martie 2016. Volumul eșantionului a fost de 1.063 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului este multi-stratificat, probabilistic, iar metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Chestionarele au fost aplicate în 39 de județe și municipiul București, într-un total de 92 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populației din 2011.

sursa Agerpres

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.