Senatorul Țapu, peste 100 de intervenții politice în mandatul 2012-2016


eugen tapu nazare

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Raport de activitate al mandatului de Senator 2012-2016

În calitatea mea de senator ales în Circumscripția electorală nr.29 Neamț, colegiul uninominal nr.1 Piatra Neamț, de la începutul mandatului meu și până la sesiunea care s-a încheiat la data de 1 iunie 2016, am susținut și depus în scris un număr de:

– 54 inițiative legislative
– 6 declarații politice
– 9 moțiuni
– 54 de luări de cuvânt în plen.

Prezentul raport de activitate reflectă acțiunile pe care le-am întreprins conform responsabilităților, obligațiilor și drepturilor pe care le am în Senatul României, fiind, în același timp, activ și implicat în viața comunităților din colegiul senatorial și din județ.

Luări de cuvânt, declarații politice

Prin declarațiile politice adresate în scris am făcut cunoscute problemele locale și am cerut soluții concrete la situațiile cu care se confruntă cetățenii județului Neamț, pentru că toată activitatea mea de parlamentar a fost, este și va fi concentrată către problemele și nevoile cu care se confruntă nemțenii, care m-au mandatat ca parlamentar de Neamț și pe care îi reprezint în Parlamentul României.

Luările de cuvânt în plen, în număr de 54 și declarațiile politice, au atins cele mai stringente probleme cu care am intract în contact în timpul audiențelor acordate la sediul Biroului parlamentar dar și a problemelor ridicate la nivelul Parlamentului.

Astfel, una din declarațiile mele politice a avut ca subiect situația românilor din afara țării, care trebuiesc respectați și trebuie să li se asigure toate posibilitățile necesare de a participa, asemeni celor aflați în țară, la un proces electoral organizat în condiții decente.

O altă declarație politică a venit  în sprijinul cetățenilor cu credite in franci elvețieni.  Având în vedere că intrarea în incapacitate de plată a unui număr mare de români reprezenta  o problemă majoră,  am solicitat o ședință de urgență a Guvernului României și o asumare a primului-ministru pentru a limita expunerea la riscurile pieţei a tuturor celor care au luat credite.

De asemenea, medicii de familie din Piatra Neamț mi-au adus la cunoștință o situație gravă cu care se confruntă. Instituțiile care dețin imobilele, în care  funcţionează cabinetele medicale, au decis să modifice chiria, punând astfel în pericol activitatea de medicină de familie în judeţul Neamţ, situaţie pe care  am transmis-o  Executivului.

Inițiative legislative

Inițiativele legislative, în număr de 54, au cuprins domenii importante de activitate, printre care:

– Legea educației naționale
– Modificări ale Codului fiscal
– Activitatea de prevenție în sănătate
– Statutul aleșilor locali
– Reforma în domeniul sănătății
– Protecția mediului
– Sistemul unitar de pensii publice
– Organizarea și funcționarea poliției române
– Protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
– Liberul acces la informații publice
– Salarizarea personalului plătit din fonduri publice
– Recunoasterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați

Președinte al Comisiei Economice

În data de 7 septembrie 2015, am fost ales Președinte al Comisiei Economice, industrii și servicii din Senatul României.

În această legislatură, în perioada 19 decembrie 2012- 28 iunie 2016, au fost primite la comisie un număr de 321 de rapoarte din care 304 au fost finalizate și un număr de 294 avize din care 275 au fost finalizate.

În cele două sesiuni ale anului 2015 au fost dezbătute și finalizate un număr de 77 rapoarte și 63 avize. Au fost totodată analizate un număr de 21 documente europene asupra cărora comisia și-a exprimat punctul de vedere prin rapoarte, avize sau procese verbale.

În prima sesiune a anului 2016 au fost primite 42 de rapoarte din care au fost finalizate 34 și un număr de 53 de avize din care au fost finalizate 43. Au fost analizate un număr de 33 de documente europene.

În acord cu obiectul de activitate al comisiei, în această perioadă menționăm reglementări care se referă, în principal, la:
– achizițiile publice – noul pachet privind achizițiile publice, proiecte de lege ale Guvernului, care transpun în legislația națională un număr de trei directive, realizându-se o separare a reglementării între achizițiile clasice, achizițiile sectoriale (gaze și energie termică, energie electrică, apă, servicii de transport, porturi și aeroporturi, servicii poștale, extracția de petrol și gaze și prospectarea și extracția de cărbune sau a altor combustibili solizi) și contractele de concesiune de lucrări și servicii precum și remediile și căile de atac în materie de achiziții.
– darea în plată – propunerea legislativă are ca obiect crearea procedurii legale potrivit căreia debitorul, aflat în imposibilitatea de a achita împrumutul acordat în baza unui contract de credit să poată transmite către creditor dreptul de proprietate asupra creditorului în vederea stingerii integrale a obligaţiei asumate.
– protecția consumatorului – clarificari cu privire la definitia consumatorului, a garanţiei comerciale, garantiei legale de conformitate si a cerificatului de garantie, combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, soluţionarea alternativă a litigiilor,
– funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil
– libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România.
– organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară
– domeniul siguranţei operaţiunilor petroliere offshore,
– regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice
– reglementări în materie de concurență, obligativități, pentru supermagazine și hipermarketuri de a acorda un regim special produselor alimentare fabricate în România
– organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Competitivitate
– aderarea României la Convenţia privind înfiinţarea Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN),
– fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe
– eficienţa energetică
– marketingului substituenţilor laptelui matern
– măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor finanțate din fondurile Uniunii Europene și creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor nerambursabile, gestionarea financiară a instrumentelor structurale
– asigurările şi reasigurările în România
– gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor provenite din ambalaje
– etichetarea laptelui proaspăt pentru consum
– ajutor de stat individual pentru salvare  – „Complexul Energetic Hunedoara ” – S.A
– mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră
– protecţia sănătăţii populaţiei în ceea ce priveşte substanţele radioactive din apa destinată consumului uman.
– accesul la primul loc de muncă al tinerilor fără experienţă profesională
– unele măsuri privind organizarea Institutului Român pentru Comerţ Exterior și a Autorității Naţionale pentru Turism
– societățile comerciale – sediului electronic al operatorilor economici; unele măsuri pentru consolidarea poziţiei de acţionar al statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri are calitatea de instituţie publică implicată; modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în registrul comerţului.
– acorduri de parteneriat economic
– proceduri de prevenire a insolventei şi de insolvență
– completarea legislației în domeniul turismului
– unele măsuri privind standardizarea naţională
– achiziţiile publice verzi în România.
– completarea legislației privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice
– modificarea şi completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”
– comunicațiile electronice – unele aspecte cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Comisii permanente

– Comisia economică, industrii şi servicii – Preşedinte, de la data de 7.09.2015

– Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială – Membru, de la data de 20.12.2012

Grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state

– Grupul parlamentar de prietenie cu Brazilia – Vicepreşedinte
– Grupul parlamentar de prietenie cu Polonia – Membru
– Grupul parlamentar de prietenie cu Kazahstan – Membru

Anexe ce pot fi accesate on-line:

http://senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=7c4e6b99-cd06-40cb-b8e4-aa112f8c7717

PUBLICITATE