Senatorul Eugen Țapu: Guvernul PSD aruncă în stradă mii de persoane cu handicap

Senatorul PNL Neamț, Eugen Țapu-Nazare, trage un semnal de alarmă privind efectele negative ale Ordonanței 60/2017. Practic, din septembrie, vom asista la falimentul unităților protejate și lăsarea fără loc de muncă a câtorva mii de persoane cu dizabilități. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Până acum legea permitea instituțiilor publice sau societăților private care au peste 50 de angajați și nu au minim 4% angajați persoane cu handicap, să poată achiziționa produse și servicii de la unitățile protejate autorizate, într-un anumit cuantum (salariul minim brut pe economie X numărul de persoane cu dizabilități neangajate/lună).

Guvernul României, prin Ordonanța 60/2017, precizează în mod aparent că dorește o reglementare mai bună a angajării persoanelor cu dizabilități, obligând angajatorii să plătească o taxă dublă la buget față de cea de până acum, dacă nu angajează numărul minim de persoane cu handicap. În mod real, această Ordonanță aruncă în stradă aceste câteva mii de persoane cu handicap, pentru că unitățile protejate autorizate nu vor mai avea contracte cu instituțiile sau mediul privat.

Este clar că nu va crește semnificativ angajarea persoanelor cu dizabilități, deoarece există un număr important de persoane cu dizabilități grave care nu pot fi angajate pe piața liberă a muncii, iar angajatorii nu au condiții și specialiști care să lucreze cu aceștia și să îi poată integra la locul de muncă.

În schimb, unitățile protejate se apropie de faliment, deoarece nu vor face față concurenței pe piață, iar angajații lor – persoane cu dizabilități, vor intra în șomaj și automat vor fi excluse din societate. Nici privații și nici instituțiile publice nu pot angaja peste noapte, pentru că nu au posturi create, organigrame și bugete aprobate, mai ales că ordonanța intră în vigoare de la 1 septembrie anul acesta.

Practic, din septembrie, vom asista la falimentul unităților protejate și lăsarea fără loc de muncă a câtorva mii de persoane cu dizabilități. Fără loc de muncă, aceste persoane cu dizabilități vor rămâne și fără o sursă de venit, fără servicii sociale și vor fi excluse din societate.

Rog pe această cale pe Ministrul Muncii și toți factorii implicați în această decizie total eronată să revină asupra Ordonanței 60 și să nu acopere nevoia de sume colectate la buget prin distrugerea vieții unor oameni.” – a declarat senatorul Eugen Țapu

PUBLICITATE