Senatorul Eugen Țapu: În secolul 21, mii de școli au toalete în fundul curţii

Senatorul Eugen Țapu-Nazare, interpelare către ministrul Educaţiei Naţionale, pe tema Întrebuinţarea fondurilor europene pentru construirea de toalete, conforme secolului 21, în toate unităţile de învăţământ din România!:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Domnule ministru,

Mii de unităţi de învăţământ, cea mai mare parte din mediul rural, nu au toalete în incinta unităţii şcolare, ci în fundul curţii, astfel că pentru nevoile fiziologice elevii care frecventează cursurile acestor instituţii ale statului sunt nevoiţi să folosească latrine! Da, latrine, domnule ministru asta oferă Ministerul Educaţiei Naţionale unei părţi însemnate a elevilor din România secolului 21!

Iată, asta se întâmplă atenţie domnule ministru în condiţiile în care Programul Operaţional Regional Axa prioritară 10 permite finanţarea infrastructurii educaţionale din România cu sume până la 6,7 milioane euro (cofinanţarea fiind de doar 2%), dar atât Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi ministerul Fondurilor Europene se pare că sunt mulţumite de condiţiile pe care le oferă latrinele elevilor în România europeană a anului 2018! Ştiţi, domnule ministru, că din cauza condiţiilor improprii din aceste „latrine tip Auschwits – Birkenau” copiii sunt determinaţi, în special fetele, să se abţină de la a-şi face nevoile fiziologice ore în şir cât stau la cursuri până ce vor fi ajuns acasă? Conştientizaţi, domnule ministru, ce implicaţii grave asupra sănătăţii copiilor ar putea avea această stare de fapt?

Stimate domnule ministru, având în vedere cele prezentate mai sus, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde argumentat la următoarele întrebări:

1) Care este numărul exact al unităţilor de învăţământ care, încă, nu au toalete conforme? Câţi elevi urmează cursurile şcolare în aceste unităţi de învăţământ?

2) Ce demersuri s-au făcut la nivel ministerial, interministerial, la nivelul guvernului, în ansamblu, pentru ca toţi elevii, din România europeană a anului 2018, să aibă acces la toalete conforme în unităţile de învăţământ?

3) Câte proiecte pentru construirea şi/sau reabilitarea toaletelor în şcoli sunt implementate sau în curs de implementare prin Programul Operaţional Regional Axa prioritară 10, având în vedere că acesta permite finanţarea infrastructurii educaţionale din
România cu sume până la 6,7 milioane euro (cofinanţarea fiind de doar 2%)?

4) Care este strategia şi implicarea Ministerului Educaţiei Naţionale cu privire la dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii şcolare?

PUBLICITATE