Senatorul Eugen Țapu-Nazare, lege în sprijinul aleșilor locali

O importantă lege, la care am fost co-inițiator, urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Este vorba de o lege organică, care are ca obiect modificarea și completarea Legii 215/2001 a administrației publice locale precum și Legea 393/2004 privind statul aleșilor locali, în sensul prevederii exprese a dreptului consilierilor locali și județeni de a lua parte la votul consiliului local și consiliului județean prin care este ales sau schimbat, în sau din funcția de viceprimar, respectiv, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Deși, în practică, aleșii locali luau parte la vot, au existat cazuri în care proiectele de horărâri au fost contestate, sub aspectul faptului că exista un interes material (patrimonial) al alesului local, atât pentru el cât și pentru afinii sau rudele până la gradul al patrulea inclusiv.

Această lege fixează foarte clar dreptul alesului local de a vota pentru alegerea viceprimarului, respectiv a președintelui sau vicepreședintelui de consiliu județean, interdicția candidaților în cauză de a participa la vot, fiind practic o limitare a drepturilor electorale.

Senator PNL,
Eugen Țapu-Nazare

PUBLICITATE