Schimbare de mentalitate la Prefectura Neamț. Daniela Soroceanu, mai aproape de problemele cetățenilor

Au trecut două luni de când noul prefect al județului Neamț, Daniela Soroceanu, a depus jurământul. Două luni în care noua echipă a Instituției Prefectului încearcă să se apropie mai mult de probleme oamenilor. Cel puțin asta reiese din acțiunile atât în situaţii de criză (cazul tragediei de la Viişoara), în situaţii ce privesc activitatea administrativă, situaţii ce privesc exerciţii de mobilizare în scopul prevenirii unor dezastre și în primul rând comunicarea cu cetățenii în mediul online prin crearea unei pagini de Facebook pe care primește diferite sesizări şi informări.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

După ce a făcut toate demersurile pentru ca familiile victimelor groaznicului accident de la Viișoara să primească diverse tipuri de facilități și compensații, Guvernul a acordat cea mai mare sumă de bani pentru județul Neamț, ajutoare de urgență de 115.000 lei pentru 21 de familii. (vezi articolul – AICI)
Deși, inițial suma pentru familiile victimelor accidentului de la Viișoara era de câte 4000 de lei, Daniela Soroceanu s-a implicat și a reușit să convingă Guvernul să ofere un ajutor suplimentar de încă 6000 de lei pentru fiecare familie.

Mai mult, a început să rezolve reclamațiile și sesizările venite de la diferite persoane pe pagina de Facebook (vezi pagina – AICI).

„Sunt copleşită de susţinerea şi încrederea pe care mi le-aţi acordat. Am constatat că cetăţenii judeţului caută sprijin în rezolvarea problemelor, contactându-mă în ultima perioadă tot mai des pentru a le oferi ajutorul. De aceea, am luat decizia să vin în întâmpinarea dumneavoastră, creând această pagină, în scopul unei comunicări deschise şi transparente, primind astfel în timp real sesizări şi informări despre problemele cu care vă confruntaţi.” – este mesajul cu care sunt întâmpinați cei care doresc să transmită un mesaj prefectului județului pe pagina de Facebook.

Povestea din spatele acestei pagini este și mai interesantă. Totul a pornit când Daniela Soroceanu a primit un mesaj pe Facebook de la o persoană care reclama că în urma unui concurs la o primărie din județul Neamț, câteva persoane primiseră subiectele testului. Primul demers al prefectului a fost să verifice informația și după ce i s-a confirmat, a decis să trimită sesizarea la Poliție. Într-un final, polițiștii au deschis un dosar penal și în urma cercetărilor s-au dovedit cele spuse de reclamant.

Tot pe Facebook, prefectul s-a implicat și în campania de strângere de fonduri pentru micuţul Bogdănel Horciu, din Piatra-Neamţ, care necesită dublu transplant de plămâni, o intervenție medicală a cărei costuri ar ajunge la aproximativ 200.000 €.  (Vezi video mai jos)

Cert este că noua echipă a Instituției Prefectului încearcă prin orice demers să fie mai accesibilă și mai aproape de problemele și nemulțumirile cetățenilor. Pe pagina de Facebook, cetățenii care nu pot merge la sediul instituției să se înscrie în audiență, au posibilitatea să-i trimită mesaj și să îi aducă la cunoștință prefectului Daniela Soroceanu toate nemulțumirile.

Mă bucur că am putut în acest moment din funcția de prefect să fiu un motor al schimbării unei mentalități. Îmi doresc foarte mult acest lucru pentru că e nevoie de un rol de mediator al prefectului la nivelul județului Neamț, o funcție care a fost uitată de predecesorii mei. Cred că trebuie să ne schimbăm mentalitatea cu toții și să înțelegem că doar uniți putem să revigorăm spiritul civic, patriotismul și tot ce ne definește ca persoane.

În acest sens am considerat că o platformă într-o rețea de socializare este cel mai util și cel mai ușor mijloc prin care pot interacționa cu cetățenii, să mi se aducă la cunoștință toate problemele pe care ei le au, toate nemulțumirile fața de instituțiile statului și să le atrag atenția tuturor șefilor de instituții publice că trebuie să fie în slujba cetățeanului.

Am ales această variantă, de a comunica pe Facebook și un prim exercițiu de implicare ar putea fi cazul lui Bogdănel Horciu. La nivelul județului Neamț sunt aproximativ 500.000 de persoane. Dacă doar 100.000 de persoane ar face un minim de efort și ar dona 2 euro, am putea da o șansă acestui copil.” – este mesajul prefectului Daniela Soroceanu.

PUBLICITATE