Scenariu de CUTREMUR la Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ. FOTO

20151127_132536Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren cu tema Activitatea subunităţii, în cazul producerii unui cutremur urmat de un incendiu la Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform scenariului, la ora 13:00, , în zona Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter. Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” a suferit avarii importante la structura de rezistenţă, acelaşi lucru producându-se la căile de evacuare şi acces, precum şi la instalaţiile care deservesc clădirea. La locul indicat s-au deplasat doi ofiţeri şi 21 de subofiţeri cu patru autospeciale de stins incendii, o autospecială pentru descarcerare, o ambulanţă SMURD şi o autospecială pentru intervenţie la înălţime (autoscara).

20151127_133027La sosirea militarilor, administratorul obiectivului transmite comandantului intervenţiei următoarele:

  • Persoanele din corpul C2, având ca destinaţie principală cazarea elevilor, nu s-au putut evacua în exteriorul clădirii, având în vedere că sunt blocate căile de evacuare.
  • Grupul de elevi aflaţi în corpul C2 s-a evacuat în podul construcţiei, aşteptând ajutor şi anunţând că a izbucnit un incendiu la camera 321 (aflată la etajul 3), unde o persoană, încercând să lichideze incendiul, s-a intoxicat cu fum.

Forţele au început imediat acţiunile pentru salvarea persoanelor din podul locuinţei, care a fost imediat inundat cu fum şi unde s-a propagat foarte repede incendiul, concomitent cu realizarea operaţiunilor pentru salvarea persoanei surprinse de incendiu la etajul 3, de către echipa de căutare-salvare. Pompierii au intrat în clădire folosind scările manuale. Toate persoanele au fost evacuate şi transportate la punctul de adunare a răniţilor pentru triaj. Acţiunea a continuat cu operaţiuni pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

20151127_133959Pe timpul recunoaşterii, comandantul intervenţiei a observat că o persoană a căzut într-o gură de canalizare de lângă clădire şi a ordonat echipei de alpinişti a unităţii să acţioneze pentru salvarea persoanei.

Obiectivul exerciţiului constă în antrenarea personaului din unitatea de învăţământ în executarea măsurilor de primă-intervenţie şi exersarea intervenţiei, de către pompierii militari, conform concepţiilor de acţiune, în condiţii specifice. Exerciţiul face parte din programul de pregătire al Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ, asemenea exerciţii organizându-se lunar de către pompieri, la obiective din raionul de intervenţie al subunităţii.

PUBLICITATE