Satul din județul Neamț în care oamenii au buletin de Harghita

Situație incredibilă într-un sat din Neamț. Zeci de localnici, majoritatea etnici maghiari, nu există în acte pentru că preferă să rămână înregistrați în mod ilegal pe raza unei comune din Harghita.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Satul Trei Fântâni face parte din comuna Dămuc, județul Neamț. Doar teoretic, pentru că în realitate, zeci de localnici sunt trecuți în acte, ilegal, pe adresa comunei Lunca de Jos, din județul Harghita. Astfel, ei locuiesc în Neamț, dar plătesc impozitele și votează în Harghita, notează ziarharghita.ro.

Confuzia apare din istoria comunei, care a fost, pe rând, când sub administrarea comitatului Ciuc (la sfârșitul secolului al XIX-lea), când parte din comuna Bicaz, când în raionul Piatra Neamț (în 1950). În 1968 însă, în alcătuirea actuală, comuna a fost transferată județului Neamț și așa apare oficial și astăzi.

Probabil pe motive etnice, oamenii au rămas totuși fideli ideii că satul aparține de județul Harghita, fapt care le îngreunează însă viața de zi cu zi.  Asta deoarece, atâta timp cât oamenii nu există în evidențele Primăriei Dămuc, aceasta nu le poate face drumuri sau canalizare și nici nu-și pot înscrie copiii la școala din localitate. Practic, o întreagă comunitate este blocată de decenii din punct de vedere administrativ între cele două județe, fiind profund afectată de lipsa de infrastructură, investiții, locuri de muncă și școli pe fondul imposibilității legale de a sprijini o populație aflată teritorial pe raza comunei Dămuc, dar care plătește impozite la Lunca de Jos, în județul Harghita.

Recent, primarul din Dămuc,  dar și reprezentanții Instituției Prefectului au încercat să convingă populația că pentru a putea beneficia de investiții, trebuie să treacă în legalitate. Autoritățile au de dus însă muncă de lămurire, deoarece oamenii nu se lasă înduplecați cu una-două.

PUBLICITATE