Salvamont Neamț: Recomandări înainte de începerea sezonului de iarnă

Pentru a preveni accidentele in zona montana a Judetului Neamt , Serviciul Public Judeţean Salvamont Neamt  recomandă ,inainte de inceperea sezonului de iarna (care a debutat la altutudini mai mari de 1600 m deocamdata doar cu inghet la sol si temperaturi negative nocturne ) ca orice excursie să fie planificată şi pregătită din mai multe puncte de vedere .

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

 Aspectele care trebuie neapărat luate în considerare înainte de a porni la drum sunt :

Condiţiile meteo – pot duce la imobilizare în zone greu accesibile, din acest motiv recomandăm să vă  informaţi asupra prognozelor pentru zona respectivă, să folosiţi cât mai multe surse, să luaţi în considerare altitudinea la care se află locaţia pe care o vizaţi,La munte trebuie avute în vedere discrepanţele mari de temperatură între zi şi noapte. Nu raportaţi vremea din oraş cu cea de la munte.

Echipamentul –  să fie neapărat adaptată sezonului rece. Întrucât principalul pericol în timpul iernii îl reprezintă hipotermia (scădere accentuată a temperaturii corpului, mult sub cea normală) care adesea este cauzată de umezeală şi/sau vânt, vă recomandăm  îmbrăcăminte din ţesături impermeabilizate (tip Gore-Tex) şi rezistente la vânt (tip wind stopper). În ceea ce priveşte încălţămintea, recomandăm bocanci tip gheată, pentru protejarea gleznei, impermeabili, talpă aderentă cu striaţii proeminente şi căptuşiţi – atenţie – a nu se utiliza bocanci de vară. Este recomandat să aveti in rucsac un rand de haine de schimb.. Hainele ude trebuie schimbate şi uscate în cel mai scurt timp. Atenţie – extremităţile corpului (mâini, cap, nas, urechi, picioare) sunt cele mai expuse la degerături, motiv pentru care recomandăm protejarea corespunzătoare cu mănuşi impermeabile, şosete groase, căciuli groase, mască pentru faţă şi orice alte articole.

Echipamentul de iluminat –  Este indicat sa ai cel putin doua susrse de lumina ,cu baterii si/sau acumulatori de schimb . Frigul si umiditateacresc simtitor si accelerat procesul de descarcare a surselor de energie folosite in dispozitivele de iluminat. Se recomanda folosirea lanternelor frontale cpentru a avea mainile libere .Telefoanele mobile nu reprezinta surse de lumina chiar daca sunt prevazute cu leduri , acestea generand o lumina slaba improprie orientarii si identificarii pericoleleor.

ALIMENTATIA – trebuie fie consistentă, bazată pe elemente nutritive şi chiar grăsimi. Precizăm că iarna efortul pentru deplasare este mult mai mare decât în alte anotimpuri, de asemenea, pentru menţinerea temperaturii corpului este necesar un aport de calorii în alimentaţie.  Deshidratarea este un factor care apare frecvent şi în sezonul rece din cauza vântului uscat sau efortului depus, în acest sens recomandându-vă consumul de mimim trei litri de lichid/24 h pentru evitarea afectiunilor renale.

Planificare /informare  Pentru orice excursie sau tură montană recomandăm să vă asiguraţi surse de comunicare eficiente – telefon mobil, staţii radio. Totodată, trebuie avut în vedere faptul că în zonele montane acoperirea reţelelor de telefonie mobilă nu este uniformă, motiv pentru care este recomandat să existe telefoane din diferite reţele. Asiguraţi-vă posibilitatea de a efectua apeluri. Atenţie – semnalul GSM poate dispărea în văi sau în depresiuni montane şi poate fi recepţionat în zonele deschise de vârf sau platouri montane.

          Întotdeauna porniţi în grup şi cooptaţi persoane cu experienţă. NU părăsiţi grupul şi nu părăsiţi traseul anunţat. Evitaţi zonele necunoscute. Respectaţi avertizările specialiştilor sau ale cunoscătorilor.
Pentru că timpul de intervenţie al echipajelor salvamont variază şi poate ajunge şi la 7-10 ore,  este recomandat să deţineţi echipament şi provizii care să ajungă pentru o durată mai lungă decât cea estimată.

Nu parcurgeti trasee marcate necunoscute inainte de a va informa despre starea lor direct la Serviciul Salvamont utilizand Dispeceratul National SALVAMONT (0725826668).

In acest sens Salvamont Neamt si ANSMR se confrunta in ultimul timp cu problem deosebit de grave privind efectuarea de marcaje turistice neautorizate , efectuate haotic , neprofesionist si fara respectarea prevederilor legale . Situatia a fost identificata in toata zona montana a judetului unde persone/institutii, relativ bine intentionate dar fara cunostinte temeinice executa cu ajutorul unor sponsori la fel de bine intentionati si cu acordul unor institutii care nu au nici o baza legala in acest sens, lucrari de marcare/remarcare .

Aceste operatiuni facute dupa cum am precizat anterior , pun in real pericol viata si integritatea turistilor iar cei care le executa cat si cei care ii sustin financiar trebuie sa constientizeze ca raspund penal si civil in cazul producerii unor  accidente petrecute pe acete pseudotrasee .

Tocmai de aceea  , Guvernul Romaniei reglementeaza strict prin prevederile HGR 77/2003 absolut tot ce este legat de traseele turistice , de la initierea lor si pana la obtinerea certificatului de omologare.

Ca sa exemplificam , atasam raportul de inspectie a compartimentului prevenire din cadrul serviciului , cu privire la marcarea/remarcarea neutorizata a unui traseu ce pleaca din Sarata-Varful Bobeica –Varful Prihodistei –Manastirea Bistritei realizat in bataie de joc pe banii sponsorilor de catre Liceul Tehnologic Roznov.

Precizez ca inspectia a fost realizata de doi dintre salvatorii montani atestati cu cea mai mare experienta in domeniu SM Cl.II-a Cazacu M. si Alazaroaie A.

In aceiasi situatie sunt mai multe trasee din Zona Muntilor Stanisoarei, Parcul National Vanatori , Lacul Cuiejdel etc. care vor fi analizate de catre echipe de specialisti atestati ai SALVAMONT NEAMT.

Ulterior Ministerul Turismului, Ministerul de Interne , Prefectura si Consiliul Judetean Neamt vor decide asupra  masurilor care se impun cat si tragerea la raspundere a persoanelor si/sau a institutiilor care au realizat abuziv aceste trasee .

PUBLICITATE