Video Salvamont Neamț – Intervenție dificilă pentru transportul unei femei cu piciorul fracturat


În data de 19 august, în jurul orei 18:30, dispeceratul serviciului a fost anunțat că o femeie de 57 de ani din Iași a suferit un traumatism de membru inferior în treimea superioară a traseului ce coboară de la Dochia spre Cascada Duruitoarea. Echipa de intervenție din Baza Salvamont Dochia s-a deplasat zonă și după circa 30 de minute a găsit victima cu piciorul fracturat. Intervenția foarte dificilă (traseul fiind poate cel mai accidentat din Ceahlău – zona care se închide în fiecare iarnă) a necesitat suportul celei de-a doua echipe care a urcat din Durău, joncțiunea făcându-se la cota 1500 în Polita Scaius.
A fost necesar utilizarea echipamentului special cu care s-a lansat de mai multe ori, platforma UT 2000, asigurată de corzi. După câteva ore de muncă epuizantă, sub presiunea întunericului care se instala treptat, mărind factorul de risc, victima a fost trecută de pasajele periculoase și s-a continuat transportul doar cu echipa suport până la Baza Salvamont Durău unde a fost predată în jurul orei 22:00 la SMURD. Video – AICI

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La numai 25 de minute, echipa avea să plece în căutarea unui bărbat de 65 de ani tot din Iași a cărui lanternă se defectase. A fost ușor de găsit (în jurul orei 23:00) deoarece comunicase foarte exact poziția (între Cab. Fântânele și Durău).

În data de 20 august, la ora 13:45, echipa de intervenție din Durău s-a deplasat tot în zona cascadei, unde, unei tinere de 20 de ani din București i se făcuse rău, probabil din cauza efortului fizic, și amețind, s-a prăbușit într-o zonă abruptă a potecii. În urma căderii a suferit o fractură a membrului inf. drept. I-a fost acordat primul ajutor și a fost transportată și predată la SMURD la 15:50.
La ora 17:00 s-a intervenit, din nou, la solicitarea unui bărbat de 56 de ani din Bacău aflat în stare de epuizare accentuată în zona Poiana Vesuri.

Traficul turistic se menține foarte ridicat până la acesta oră, numai din Durău urcând pe munte peste 500 de persoane. – se arată în comunicatul Salvamont Neamț

Dan Mihail B.
PUBLICITATE