Salvamont Neamț – incidente neplăcute și intervenții pe Ceahlău


Din nou, sfârșit de săptămână foarte aglomerat în zona montană deși peste câteva zile, odată cu începerea cursurilor, sezonul oficial de vară se închide.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Puțin peste 500 de turiști și câteva grupuri de pelerini s-au aflat în acest sfârșit de săptămână în masivul Ceahlău. Din păcate și acum s-au înregistrat incidente neplăcute, soldate cu intervenții în vederea acordării primului ajutor specializat , a transportului victimei, a căutării și salvării rătăciților adică aproape întreg spectrul de operațiuni specifice salvamontului.

Pe 3 septembrie, o familie din Constanța a venit, pentru prima dată în viața lor, să urce pe munte. Au plecat dimineața la ora 7:00 din Durău iar în jurul orei 18:00 (la aproape 12 ore) au sunat la 112 de undeva de deasupra cascadei Duruitoarea. Au precizat că femeia este în stare de epuizare are probleme la membrele inferioare și solicita ajutor . Deși a primit recomandarea expresă a salvatorilor să nu se mai miște din acel loc, au forțat coborârea și totul s-a transformat într-o luxație de genunchi, afecțiune poate mai gravă decât o fractură de membru inferior. A fost transportată în Durău unde a ajuns în jurul orei 20:00.

Tot în acea seară, la ora 20:30, echipa salvamont a fost solicitată, din nou, de un grup de turiști din Bacău care se rătăciseră, căutând o scurtătură care să-i aducă mai repede în Durău. Au nimerit pe pârâul Martin, o vale paralelă cu stațiunea.

Pe data de 4 septembrie, Baza Dochia a înregistrat trei traumatisme – o entorsă (asistată spre zona Stanile) și plăgi minore și escoriații la doi tineri care au suferit o cădere ușoare. În jurul orei 16:00, echipa de patrulare a întâlnit un grup de 40 de pelerini care urcaseră la Schit și doreau sa coboare spre Cascada Duruitoarea. Erau mai toți trecuți de 65-70 de ani și echipați complet necorespunzător. Cum nu există în legislație termenul de -interzicere a unui traseu- sau -a accesului pe un traseu turistic-, salvamontiștii au negociat aproape o oră explicându-le că șansa ca unii dintre ei să se accidenteze este de 100% în condițiile în care erau deja epuizați, fără echipament corespunzător și sub iminenta venirii întunericului pe un traseu, considerat unul din cele mai periculoase și unde înregistrăm foarte multe accidente. În cele din urma au înțeles și s-au întors din drum. – se arată în comunicatul Salvamont Neamț

Dan Mihail B.
PUBLICITATE