Salvamont Neamț: Cum ne protejăm de fulgere? Reguli de comportament în caz de furtună

În zona montană, în urmatoarele două săptămâni, se anunță scăderea temperaturilor și precipitatii abundente cu descărcări electrice și posibil grindină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Salvamont Neamț a transmis o avertizare dar și sfaturi pentru turiștii care sunt suprinși de furtună:

ATENTIE!!!

Furtunile însotite de ploaie si descarcari electrice constituie un pericol mare pentru turistii care strabat zonele superioare ale masivilor muntosi ,crestele sau platourile expuse. Acestia sunt surprinsi adesea pe vîrfuri sau creste expuse descarcarilor electrice, deoarece muntii contribuie la formarea curentilor ascendenti si a norilor de ploaie generatori de trasnet, iar vîrfurile favorizeaza descarcarile.

Masuri de proiectie

  • Cel mai bun mijloc de aparare împotriva trasnetului pe munte este de a nu ramîne pe vîrfuri sau creste expuse, nici pe un teren plat neprotejat, în timpul unei furtuni cu descarcari electrice. Daca o astfel de furtuna poate fi prevazuta, cea mai buna decizie este sa nu pornim in parcurgerea traseelor montane. 
  • Daca te gasesti într-un loc expus la putin timp înainte de a începe furtuna trebuie sa cobori cît mai repede posibil si sa te departezi cît se poate de crestele expuse si în primul rînd de orice ridicatura. Mijlocul unei creste este de preferat extremitatii ei. O panta inferioara de grohotis, cu un mic bloc izolat ca loc de sezut este un bun refugiu, cu conditia sa nu constituie o ridicatura pe o suprafata neteda.
    Arborii înalti sau izolati trebuie evitati.
  • Daca descarcarea electrica pare iminenta sau loveste prin apropiere este de recomandat a se cauta, fara a pierde vremea, un amplasament protejat de impactele directe si de curentii de pamînt. O platforma, o panta sau chiar o ridicatura usoara, dominate de un punct înalt vecin, sînt aproape ferite de un impact direct.
    Locul unde te ghemuiesti trebuie sa fie la cel putin 1 m, de preferinta, mai departe de orice stînca verticala. Ridicatura pe care o formeaza peretele trebuie sa fie cel putin de 5-10 ori mai înalta decît a corpului stand ghemuit, iar distanta pana la piciorul peretelui nu trebuie sa depaseasca înaltimea peretelui.
    În vecinatatea unui ac de stînca, distanta minima de securitate este de 15 m în înaltime, de preferinta mai mult. Trebuie ales, pe cît posibil, un loc uscat si fara licheni sau o panta de grohotis. Trebuie evitata vecinatatea fisurilor ascendente pamîntoase sau umede, adînciturile sau grotele în afara de cazul ca sînt destul de spatioase pentru a permite sa te asezi la mai mult de 1 m de perete si sa ai 3 m deasupra capului. 
    O grota se poate afla la capatul unei fisuri venind de sus si pe care se scurge apa, ceea ce constituie un mare pericol. De asemenea se va evita stationarea la intrarea unei grote, unde exista riscul de a forma o punte de scurtcircuit peste deschizatura.În timpul furtunii însotita de ploi si descarcari electrice, sentimentul de securitate pe care-l da o mica grota sau o surplomba este înselator. Trebuie de asemenea evitata asezarea într-o depresiune sau o groapa ale carei margini sînt la o distanta mai mica de 1 m-1,50 m. Descarcarea poate traversa deschiderea, trecînd prin corp.
  • Pozitia ghemuit cu genunchii apropiati pare cea mai buna. Cu cît distanta dintre diferitele puncte de contact cu stînca sau solul este mai mica, cu atît mai buna este protectia. Se va evita în special orice posibilitate în care punctele de contact încadreaza capul sau bustul. În mod deosebit se va evita atingerea peretelui cu o mîna, un umar sau cu capul.
  • Este recomandabil sa se izoleze punctul de contact cu stînca sau solul cu ajutorul oricarui material izolant avut la dispozitie. O coarda de alpinism uscata, orice ecipament pe baza de fibre sintetice uscate sau cauciuc reprezinta buni izolatori( sac de dormit, rucsaci, folii de cort etc) 
  • Pe un teren degajat, asa cum s-a mai spus, se va cauta o zona de protectie, pe o ridicatura. Daca nu, se va lua pozitia ghemuit.
  • În caz de furtuna iminenta evacuarea din zona de abrupt prin rapelul tine de calculul probabilitatilor fiind considerata riscanta. 
  • Teoria prin care aruncarea oricaror elemente din metal scade riscul electrocutarii este puerila deoarece metalul în sine nu atrage trasnetul. Corpul uman rnai înalt si cu mai mica rezistenta electrica are mai mari sanse sa serveasca de paratrasnet decît batul de tura iar echipamentele de alpinism din ruxac nu au nici o relevanta ata timp cat nu constituie o impamantare. 

PRIMUL AJUTOR

Dupa alertarea echipelor salvamont prin 112 si Dispeceratul National Salvamont evgaluarea situatiei de obicei grava si acordarea unui prim ajutor corespunzator poate reduce semnificativ gravitatea situatiei.

Primul ajutor cuprinde tratamentul uzual al socului electric si al arsurilor, în masura în care se pot aplica. În cazurile în care respiratia s-a oprit se recomanda inceperea manevrelor de resuscitare (CPR)

Socul electric se poate complica cu convulsii, cu onrirea inimii sau cu contractii neregulate ale muschiului cardiac (fibrilatii). În cazul opririi contractiilor cardiace se recurge tot la masaj. În sfîrsit, cînd s-au rezolvat efectele mai grave ale socului se vor trata arsurile.

Odata asunsa la fata locului echipa salvamont va acorda un prim ajutor specializat si in functie de situatie va solicita evacuarea aero a victimelor , daca zona si conditiile meteo o permit.

PUBLICITATE