Salvamont Neamț – cel mai aglomerat sezon din ultimii 25 de ani pe Ceahlău


Pe 1 octombrie s-a încheiat sezonul de vară 2016. Teoretic, trebuia să se încheie pe 15 septembrie, odată cu începerea anului școlar, dar a fost prelungit datorită numărului mare de turiști și a vremii extrem de călduroase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

A fost sezonul cel mai aglomerat din ultimii 25 de ani, numai în Masivul Ceahlău și în împrejurimile sale numărul de turiști a trecut de 45.000.

Media intervențiilor echipelor de salvare a fost de asemenea foarte ridicată , aproximativ 4.2 cazuri pe săptămână, majoritatea fiind traumatisme ale membrelor inferioare dar și hipotermii, epuizare avansată, lipotimii, crize cardiace acute și toxinfecții alimentare, cazuri care au fost transportate câteodată în miez de noapte pe trasee cu diferențe de nivel de 1000 m dar și în afara traseelor turistice iar în final predate la SMURD sau ambulanță.

– 80% din intervenții s-au produs după ora 17:00 iar numărul maxim de intervenții dintr-o singură zi a fost de trei.
Peste 130 ce cazuri au fost asistate (nu au necesitat transport) la punctele de prim ajutor din Stațiunea Durău (unicul punct de prim ajutor din zonă) și Baza Salvamont de la Cabana Dochia (cel mai înalt punct de prim ajutor din Carpații Orientali aflat la 1730 m altitudine).
– Un număr de 28 de turiști au declanșat operațiuni de căutare-salvare fiind rătăciți în zona montană iar rata de succes a operațiunilor a fost de 100%.
– În 4 cazuri se impunea extracția cu ajutorul elicopterului SMURD dar condițiile meteo și întunericul au făcut ca intervenția să fie posibilă tot terestru.
Nu s-a înregistrat niciun deces.

În perioada următoare, până la deschiderea sezonului de iarna (15 decembrie) serviciul de permanență va fi efectuat la Baza Salvamont Durău.
Baza Salvamont Dochia va lucra în regim de permanență doar în zilele de vineri, sâmbătă, duminică și în perioada sărbătorilor legale.

Comunicat Salvamont Neamț

D.M.B.
PUBLICITATE