Salvamont Neamț – 6 ore de intervenție pentru a salva 5 persoane pe Masivul Ceahlău

In seara zilei de 10.03.2017, in jurul orei 20:40 am fost anuntati prin Dispeceratul National Salvamont si ulterior prin 112 ca un grup de 5 persoane sunt in stare de epuizare in zona Poiana Stanilelor Mici si solicita interventia de urgenta a salvatorilor montani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ningea deja, de mai bine de 10 ore in Masivul Ceahlau, la peste 1500 m era un viscol crancen si stratul de zapada nou asternut era estimat la 40 cm, zapada umeda si grea, asa ca o interventie cu mijloace auto dinspre Durau peste Seaua La Scaune era riscanta si ar fi durat foarte mult .
Dupa evaluarea factorilor de risc s-a decis interventia echipei din Baza Dochia, echipa care a plecat putin dupa ora 21 .

Dupa doua ore de lupta cu viscolul, cu zapada care de multe ori trecea de 1.5 m, ghidandu-se mai mult dupa GPS au gasit intr-o masina inzapezita pe marginea prapastiei de la Stanile, cinci oameni , doi copii de circa 12 ani o femeie si inca doi baieti de 18-19 ani, aproape toti cu inceput de hipotermie si intr-o stare de epuizare avansata.

Initial planul era sa-i ducem la cabana Dochia de unde a doua zi puteau cobori cand vremea ar fi permis dar la fata locului conducatorul echipei a realizat ca din pacate situatia e mult mai grava.
Comunicatiile cu Baza Dochia, cu Duraul si cu tot ce ar fi putut acorda un suport tehnic cazuse odata cu inreruperea energiei electrice ce a paralizat Satiunea Durau si intreg masivul Ceahlau mai bine de 14 ore.

Cei cinci erau atat de prost echipati incat a fost o minune ca au rezistat mai bine de 4 ore in viscol. Cea mai mare problema a fost identificata la unul din baieti a carui bocanc se rupsese total ( talpa era lipsa si degetele de la picioare ieseau din incaltaminte direct pe zapada) iar riscul degeraturii cu pierderea ulterioara a membrului era iminenta.
Dupa ce au baut ceai cald din termosele aduse de salvatori , si le-au fost aplicate patch-uri termice pentru combaterea hipotermiei, celui cu incaltamintea stricata i s-a improvizat din haine, nailoane si cordelina un fel de incaltaminte provizorie cu care sa poate continua drumul.

Cum la trei-patru km mai jos era schitul din Stanile s-a luat decizia de a-i duce acolo.
Au fost primiti de catre calugari si li s-a amenajat un loc intr-o incapere incalzita. Dupa o ultima evaluare a starii fizice a victimelor si fiindca oricum nu mai era spatiu disponibil, echipa de salvare a infruntat din nou viscolul si zapada care acoperise urmele ,ajungand in Baza Dochia la 2:45 dupa mai bine de 6 ore de interventie si aproximativ 15 km parcursi.

Cei cinci urcasera pe data de 9 martie prin zona Bistra fara sa consulte o prognoza meteo. Au gasit barierele de intrare in zona de protectie integrala a Parcului National Ceahlau uitate deschise din neglijenta vreunui angajat obosit dupa ziua cu 40 de sfinti si au urcat cu masina pana la cota 1450 de unde nu au mai putut inainta din cauza zapezii. Era cald ,soare si frumos si erau imbracati primavaratec.
Au urcat si au innoptat la schitul de langa cabana Dochia. A doua zi cand s-au trezit afara era deja viscol .
In inconstienta data de lipsa oricarui educatii montane dar si a instinctului de conservare au mai ramas pana seara probabil sparand ca vremea se va imbunatati.
La ora 17-18 au decis sa coboare muntele . Au intrat direct in viscolul care i-a orbit, dezorientat si in lipsa echipamentului de protectie termic, foarte repede le-a macinat fortele. Au orbecait mai bine de doua ore in zona platoului si din pura intamplare au gasit poteca care coboara prin Jgheabul Lui Voda spre Stanile.
Ninsese peste 35-40 cm asa ca dupa cateva sute de metri parcursi cu masina au esuat intr-un mal de zapada la cativa metri de o cadere in gol de peste 60 m.
In final au facut singurul lucru inteligibil din toata aceasta avalansa de greseli care a stat la baza derularii excursiei lor si care trebuia sa-i coste viata: au sunat la SALVAMONT.

Comunicat Salvamont Neamț
PUBLICITATE