Roman: Lucian Micu, lămuriri privind tăierea copacilor și achizițiile primăriei

Primarul municipiului Roman, Lucian Micu, răspunde acuzațiilor care au apărut în ultima vreme în ce privește tăierea copacilor de pe aliniamentul străzii Eternității și achizițiile făcute de primărie:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Sunt un om al dialogului, chiar dacă am observat că sunt și persoane care se prefac că sunt surde, doar pentru a obține ceva simpatie. Cred că oamenii informați sunt oameni puternici, iar oamenii care sunt corect informați nu pot fi manevrați ca niște marionete. În spațiul public, în mediul online, au apărut în ultimele zile, o perioadă a concediilor, foarte multe zvonuri și foarte multe acuzații la adresa mea și a echipei din cadrul Primăriei municipiului Roman. Voi lămuri câteva dintre cele care mi-au fost aduse la cunoștință.
Un zvon total neadevărat este legat de faptul că se vor tăia copacii de pe aliniamentul străzii Eternității, care a intrat în renovare. Îi informez pe romașcani că proiectul este gândit în așa manieră încât s-a mers pe varianta creerii unui sens unic pe această arteră, tocmai pentru a nu fi nevoie să lărgim benzile de sens ca să amenajăm parcări. Așadar, arborii vor rămâne la locul lor. Este absurd ca cineva să creadă că se dorește tăierea copacilor de dragul de a trăi numai înconjurați de betoane.
O altă informație apărută în spațiul public a fost legată de achizițiile făcute de Primăria Roman. Datele prezentate sunt corecte, pentru că orice cetățean poate intra pe www.e-licitatie.ro și poate găsi toate informațiile legate de fiecare ban cheltuit în 2017. Indiferent că este făcută o licitație ca cea pentru sensul giratoriu Poarta Nord sau s-a cumpărat un banner, s-a dat un anunț în presă sau s-a cumpărat var sau coșuri de gunoi, oricine poate vedea de la cine s-a cumpărat, ce s-a cumpărat și pe ce bani. Dar, când vorbim de contracte de prestări servicii, atunci interpretarea datelor trebuie făcută corect, nu bombastic. Pentru contractul de închiriere buldoexcavator de la Sfrija Claudiu Marius I.I. – în valoare de 126.290 lei, trebuie știut că au fost făcute 2 achiziții: un contract pentru 480 de ore de închiriere, pentru perioada ianuarie – martie 2017, la prețul de 73 de lei pe oră (rezultă o valoare de 35.040 lei) și un contract pentru 1.250 de ore de închiriere, pentru perioada aprilie – noiembrie, la prețul de 73 de lei pe oră (rezultă o valoare totală de 91.250 lei). Tariful orar cuprinde, conform contractului, ”închirierea buldoexcavatorului cu operator utilaj, carburant și piese de schimb. Nu mai există costuri suplimentare”. Primul contract a fost încheiat, consumându-se toate orele cumpărate. Pentru cel de-al doilea contract, de 1.250 de ore, s-au consumat 530 de ore, adică 40% din valoarea lui. Prețul de 73 de lei pe oră pentru lucrări ocazionale nu este doar cel mai mic preț identificat pe platforma SEAP, ci el a oferit posibilitatea de a nu bloca bani din bugetul local într-un utilaj foarte costisitor, care este utilizat doar pentru lucrări efectuate de echipele noastre, care necesită plata unor specialiști și, în caz de defecțiune, piesele de schimb sunt și costitoare și greu de procurat.
Precizez că există multe contracte de acest fel, inclusiv cele încheiate cu mass media, unde s-au făcut economii, deoarece nu au fost consumate toate sumele prevăzute. În plus, pentru unele lucrări, prețul final încheiat cu constructorii sau furnizorii a fost la jumătate decât cel estimat, neexistând din partea instituțiilor de control niciodată suspiciuni că am plătit ”mai mult decât face”. Niciun angajat din Primăria Roman nu ar risca să facă achiziții la prețuri peste piață deoarece ar urma, după controlul anual al Curții de Conturi, să dea diferența înapoi.
Cred în cheltuirea banilor cu chibzuință, pentru că așa ai și resurse pentru a face ceva pentru locuitorii care te-au ales și pentru care, la următorul vot, trebuie să te justifici. Repet, sunt un om al dialogului bazat pe informații, pe opinii, presărat fie el și cu critici (constructive) și voi sta la dispoziția fiecărui locuitor al orașului pentru a-i explica oricând deciziile luate de mine sau de echipa mea din Primăria Roman. Îmi pare rău că nici eu și nici angajații din administrația locală nu putem sta doar pe Facebook să lămurim problemele, să răspundem tuturor întrebărilor sau să dezmințim zvonurile, dar vă asigur că, pe toate căile instituționale, de la om la om, prin e-mail sau prin mesaje punctuale, pot explica orice situație și o voi face pentru că eu lucrez în interesul cetățenilor și nu împotriva unui sistem, a unui oraș sau a unei viziuni.” – este mesajul primarului Lucian Micu

PUBLICITATE