Reforma privind muncitorii detaşaţi, aprobată de Parlamentul European

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului de la Strasbourg, care a avut loc între 28 și 31 mai, deputații europeni au aprobat (cu o largă majoritate de 456 la 147 de voturi şi 49 de abţineri) reforma muncii detaşate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Asta înseamnă că detaşarea muncitorilor le permite europenilor să muncească în altă ţară decât a lor şi să cotizeze la sistemul securităţii sociale din ţara lor de origine. Practic, pentru România această măsură este una care va avea efecte majore. Toți românii plecați la muncă în străinătate vor putea să-și plătească taxele în țară.

Ţările membre au la dispoziţie un termen de doi ani pentru a transpune această directivă în legislaţiile naţionale.

Prin această reformă, un lucrător detaşat trebuie să primească aceeaşi remuneraţie precum un lucrător local: nu numai salariul minim din ţara de primire (aşa cum a fost cazul în prima directivă, din 1996), dar şi toate sporurile prevăzute în ţara respectivă (precum spor de ruşine, spor de vechime, al 13-lea salariu etc.). Sumele referitoare la locuinţă, hrană şi transport nu vor mai putea fi deduse din salariu.
În noua sa variantă, directiva ar urma să asigure remunerarea lucrătorilor detaşaţi în conformitate cu legea şi practicile din ţara-gazdă. Durata maximă a detaşării este de 12 luni, putând fi extinsă cu încă 6 luni pe baza unei notificări motivate a furnizorului. – notează romanialibera.ro

PUBLICITATE