Reacția unui voluntar, despre incendiu de la Colectiv: “Am dormit 3 ore în 4 zile”

Ionuţ Ursu este un tânăr de 26 de ani, din Piatra Neamţ, cunoscut pentru activitatea de voluntariat în care s-a implicat în ultimii patru ani. Acesta a intervenit vineri seară pentru a ajuta victimele incendiului din Clubul Colectiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ionuț Ursu a povestit, despre cum a decurs operatiunea de salvare, într-un interviu pentru radio3net.ro

Am lucrat non stop din respect pentru oameni si din dorinta de a face orice pentru a salva

Am intervenit in sprijinul medicilor. Am pansat, resuscitat, si i-am calmat pe cei care se aflau sub soc. Am lucrat la intensitate maxima, contra cronometru, impreuna cu zecile de echipaje de interventie mobila. Au fost in  jur de 20 de voluntari ai Serviciului de Ambulanta din cadrul Programului de Voluntariat al Societatii de Salvare Bucuresti.
Am stat mai multe ore impreuna cu echipajele  pana am stabilizat absolut toate victimele, dupa care am fost la spitale sa ofer ajutor. La Universitar si la Spitalul de arsi. Acolo am pansat, am carat pacientii in salile de operatii si am facut absolut tot ce era nevoie. Medicii au actionat conform planului de cod rosu, au fost exemplari.
A fost un caz cutremurator si dureros pentru ca se luau decizii, de exemplu: acesta are sanse sau nu si cu lacrimi in ochi il puneai pe lista neagra . MediciI, asistentele, voluntarii nu au stat deloc, a fost o munca extraordinara pentru a salva cat mai multe vieti.
Veneau la spital tineri, parinti, iar pe holurile camerei de garda oamenii, disperati faceau ture. Isi cautau copiii intre spitale si nu ii gaseau, nu stiau ce se intampla.

M-am simtit ca in Nepal

Am fost in Nepal, ca voluntar si era la fel. Haos, arsi, oameni decapitati, mutilati, cu membre rupte. Si acolo au venit mai multe persoane cu arsuri extrem de violente, cuprinzand 50 la suta din suprafata corpului, sau chiar mai mult. Un copil era ars in proportie de 70 la suta. L-am  luat in brate si am urcat 3 etaje pentru a-l duce cat mai repede in sala de operatie. Am intrat in sala de operatii alaturi de chirurg si am stat acolo peste 6 ore pentru a salva o viata.  Acel copil a fost ars din cauza unei deflagratii a unui rezervor de substante chimice declansata in urma celui de-al doilea cutremur din Nepal. L-am comparat cu tragedia de aici si pot sa spun cu tristete in suflet ca a fost aproximativ la fel.

Ionuţ spune că este la a patra noapte în care nu doarme. A lucrat şi joi spre vineri, iar din seara de 30 octombrie aleargă prin spitalele unde sunt victimele incendiului. El s-a declarat revoltat de faptul că această tragedie ar fi putut fi evitată dacă autorităţile nu ar fi permis ca acest club să funcţioneze.

Cu toţii suntem vinovaţi că tăcem şi aplicăm principiul «merge şi-aşa»

„În Nepal nu se putea preveni catastrofa, a fost un fenomen natural, aici e vorba de altceva. Sunt revoltat şi mi-e ciudă că ies politicieni şi spun acum că o să facem, dar de ce nu s-a făcut până acum ce trebuia ca să nu se ajungă aici? Nu s-a învăţat nimic din lecţia de la Constanţa când au ars trei fete. Cu toţii suntem vinovaţi că tăcem şi aplicăm principiul «merge şi-aşa». Trebuie să-i obligăm pe politiceni să dea legi aspre, să se respecte legile şi să nu se mai ajungă aici“, a declarat Ionuţ Ursu, la Realitatea

„M-au impresionat foarte tare polițiștii, m-a impresionat o jandarmeriță, a lăsat stația radio jos, a țipat la un coleg să o ia, pentru că „eu trebuie să ajut să resuscitez că pompierul nu mai poate”. Era un pompier care resuscita și nu mai putea…S-au implicat de la mic la mare, începând de la asistentele care au ajuns primele acolo de la Maternitatea Bucur, care au tot respectul din partea mea, o să mă duc săptămana viitoare să le mulțumesc, au ajuns în șlapi, în halate, în capoate, deci era durerea lumii acolo… îți trebuia un echilibru psihic foarte stabil”, notează digi24

 

PUBLICITATE