Război în Siria. SUA, Marea Britanie și Franța au lansat ATACUL împotriva lui Bashar al Assad

SUA, Marea Britanie și Franța au bombardat sâmbătă (14 aprilie) dimineața mai multe locații din Siria unde se presupune că se produc arme chimice, în cea mai mare operațiune anti-Bashar al Assad de până acum.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Președintele Donald Trump a anunțat, vineri seara, că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei. Atacul era în desfășurare chiar în momentul în care șeful Casei Albe făcea anunțul și a avut în vizor ținte precise. Armata americană a fost asistată în această acțiune de forțele britanice și franceze.

Loviturile occidentale din zorii zilei de sâmbătă au vizat baze militare şi centre de cercetare ştiinţifică din Damasc şi împrejurimile capitalei, în cadrul operaţiunii declanşate de SUA, Marea Britanie şi Franţa. Ofensiva a combinat atacuri aeriene şi lansări de rachete de pe nave aflate în Marea Mediterană, conform unor surse militare citate de CNN.

Un oficial din administraţia americană, citat de AFP, a precizat că operaţiunea vizează ţinte multiple şi este realizată cu diferite tipuri de muniţie, notând că au fost folosite şi rachete de croazieră Tomahawk. Atacul aliaților în Siria a durat aproximativ o oră și a început la ora 21:00, ora SUA (4:00, ora României).

Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Antaoli Antonov.

El a postat pe Facebook un comunicat în care acuză Vestul de aplicarea unui „scenariu pregătit dinainte” și avertizează că vor fi „consecințe”, iar responsabilitatea pentru aceste consecințe vor reveni exclusiv Washingtonului, Londrei și Parisului.

„Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă”, a scris Antonov. „SUA nu au niciun drept moral de a învinovăți alte țări” din moment ce Washingtonul dispune, la rândul său, de un amplu arsenal de arme chimice, a afirmat ambasadorul.

PUBLICITATE