Raportul de activitate al ANCBP Neamț și măsuri propuse pentru anul 2018, pe lacurile din județ

Conform raportului anual de activitate ANCBP Filiala Neamţ a desfasurat in decursul anului 2017 din luna ianuarie pana in prezent un numar de 34 de actiuni de protejare sau conservare a biodiversitatii pe anumite sectoare de pe raza judetului Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Au fost efectuate plantari de puieţi, ecologizari, informari prin afise catre populatie dar si actiuni specifice de combatere a braconajului si a poluarii.

Au fost prinse in flagrant un numar de 6 persoane la braconaj. Totodata la sesizarile membrilor ANCBP NEAMŢ au fost aplicate in decursul acestui an peste 200 de sanctiuni de catre institutiile abilitate pe plan local cu atributii pe protectia mediului.

A fost dat si aviz favorabil solicitarii de a se anula protocolul de colaborare cu AVPS LUPUL CENUȘIU pentru nerespectarea obligatiunilor prevazute in protocolul de colaborare pe linia combaterii braconajului piscicol.
Decizia vine in urma unei actiuni desfasurate in data de 27 octombrie in zona Rapciunita (zona aflata in concesiunea si paza AVPS LUPUL CENUSIU) in care membrii ANCBP NEAMT in urma unei monitorizari pe parcursul noptii pe o vreme capricioasa au surprins 2 persoane la braconaj piscicol. S-a trecut la notificarea paznicului de vanatoare al asociatiei Avps Lupul Cenusiu dar probabil dumnealui era preocupat cu alte atributii neputand fi contactat.
Din pacate persoanele suspectate de braconaj au reusit sa scape abandonand cateva obiecte folosite la braconajul piscicol la recuperarea plaselor monofilament din apa.
Saptamana trecuta in mediul online circula un film video in care alaturi de niste pescari un reprezentant al unui AVPS distrugea niste plase monofilament.
ANCBP NEAMT condamna acest gest incalificabil a unui reprezentat care se banuieste a cunoaste legislatia in vigoare si care in mod normal ar fi trebuit sa fie predata la un post de Politie.
Niciodata nu vom fi de acord cu distrugerea de probe. Am ales sa facem asta voluntar pentru protejarea mediului. Sa nu uitam rezultatele au fost notabile fata de alte ONG-uri care incaseaza taxe de membru sau cotizatii. ANCBP NEAMŢ nu percepe nicio taxa de membru sau de la pescari sau vanatori.

Pe aceasta cale ANCBP NEAMȚ multumeste institutiilor care au oferit sprijin pe parcursul acestui an :
Postul de Jandarmi Montan Bicaz
Biroul Judetean de Politie Transporturi Neamt
Postul de Politie Hangu
Am fost si suntem deschisi la orice colaborare cu orice institutie sau ONG care are ca scop combaterea braconajului (piscicol,cinegetic,silvic)sau a poluarii.

MASURI DE CONSERVARE PROPUSE PE LACURILE DIN JUDET PENTRU ANUL 2018

* Evitarea si combaterea activitatilor care distrug sau degradeaza habitatul speciilor atat cinegetic cat si piscicol
*Limitarea interventiei asupra albiei raurilor prin exploatarea materialului aluvid
*Monitorizarea tuturor lacurilor din judet pe linia conservarii si prevenirii braconajului piscicol
*Controlarea factorilor perturbatori reprezentati de poluarea menajera:
rumegus,eroziune,pescuit ilegal,deversarea in lacuri a materialelor toxice sau a alotor substante cu un impact negativ asupra ihtiofaunei si speciilor care traiesc in aceasta zona
*Monitorizari in vederea intetzicerii aruncaroi sau depozitarii pe maluri a deseurilor de orice fel:
menajere sau resturi din constructii
*Monitorizari in vederea interzicerii spalarii de autovehicule ,a utilajelor si a ambalajelor care au in continut uleiuri,combustibili lichizi,lubrifianti sau substante periculoase.

 

PUBLICITATE