PSD, alocare de bani în bătaie de joc pentru Piatra-Neamț: 0,68%

Sumele alocate de către guvernul PSD prin programul PNDL pentru perioada 2017-2020 au început deja să creeze discuții. Pe lângă faptul că cea mai mare parte a banilor pleacă spre județele baronilor PSD din Teleorman, Giurgiu și Buzău. Nu mai spunem că acești bani sunt pur teoretici, se întind pe mulți ani, iar dacă guvernul PSD se împrumută acum pentru salarii, e clar că nu va avea bani pentru aceste finanțări, dacă va mai apuca să guverneze până în 2020.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Deși e cunoscută apropierea dintre liderul PSD Ionel Arsene și Liviu Dragnea, județul neamț a rămas la coada clasamentului în regiune (vezi articol – AICI). Până și Suceava, care are conducere PNL la Consiliul Județean, a luat mai mulți bani decât a adus Ionel Arsene la Neamț.

Trecând peste acest aspect, nu putem să nu remarcăm modul absolut discreționar în care au fost alocați banii în județul Neamț. Astfel, municipiul Piatra Neamț a primit 0,68% din totalul sumei (5,5 milioane lei), iar municipiul Roman 0,34% (2,7 milioane lei). Ca și comparație, comuna de baștină a președintelui PSD Ionel Arsene – Gumăzești, a primt de 3,6 ori mai mulți bani (13,6 milioane lei pentru asfaltări drumuri comunale și 6,6 milioane reabilitări poduri).

Deși primăria Piatra Neamț a transmis proiectele cele mai importante pentru a fi prinse în finanțare prin PNDL, a primit, spre exemplu, finanțarea unei străzi înguste (Str. Mărțișor), de 110 de metri și cu 8 case, aflate în prelungirea străzii Bălțătești, stradă ce ar fi fost mai potrivit să intre la finanțare.

Considerăm că este rușinos pentru PSD să aloce 0,68% municipiului Piatra Neamț, cu o populație de 100.000 locuitori, care reprezentă 20% din populația județului.

Nu știm dacă este vorba de ură sau dispreț, dar de când președinția CJ Neamț este la PSD, municipiul Piatra Neamț a beneficiat de cele mai puține alocări bugetare. (vezi articol – AICI)

Acest subiect a fost dezbătut, astăzi (21 iulie), de primarul Dragoș Chitic în cadrul unei conferințe de prese. Din start, primarul a amintit că dacă din partea PSD-ului se observă o intoxicare a opiniei publice cu promisiuni de investiții grandioase, trebuie ca fiecare cetățean să înteleagă că este vorba despre o finanțare IPOTETICĂ cu 30 miliarde de lei de la bugetul statului până în 2020.

”După ce am văzut investiţiile aprobate în PNDL II pot spune doar atât: guvernul actual este guvernul care vinde iluzii. Am observat foarte multă euforie în rândul liderilor PSD locali şi naţionali legat de marea realizare a actualului guvern, Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Este plin spațiul public de declarații  politicianiste despre cum va fi ”răscolit”, judeţul în următorii ani cu banii guvernamentali. Eu vă spun în cunoştinţă de cauză că este o nouă mare păcăleală. Se vinde blana ursului din pădure. Eu unul fac alergie când aud de la acest guvern şi de la liderii PSD expresia, ”vom face” când de fapt nu fac nimic sau dacă fac ceva o fac prost. Oricare dintre noi ar fi în stare să facă o listă de investiţii necesare în judeţele ţării şi ar face-o mult mai bună decât ceea ce am văzut zilele trecute publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Vorbim despre o finanţare ipotetică angajându-se o sumă imensă, 30 miliarde de lei din bugetul naţional până în 2020.  Dar, este bine cunoscut faptul că din cauza măsurilor bugetare aberante şi pompieristice de creşteri salariale fără un suport real financiar combinat cu eliminarea unor taxe, actualul guvern este într-o mare dificultate financiară şi sunt puse sub semnul întrebării plăţile pentru angajamentele luate deja pentru ultimul trimestru al acestui an. Analiştii economici ne-au arătat clar că banii ţării au fost dirijaţi spre consum în detrimentul investiţiilor. În această situaţie de unde bani pentru grandioasa lista de proiecte de investiţii anunţată? E o simplă listă, fără suport bugetar, fără siguranţa că se pot începe aceste proiecte  și că firmele îşi vor primi banii, a declarat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț.

PSD-ul nu se dezminte nici de această dată când vine vorba de repartizarea fondurilor. Fără niciun alt criteriu de selecție, proiectele in PNDL II au fost aprobate pe criterii politice.

În primul rând trebuie precizat că , deși se dorește a se prezenta PNDL II ca o mare realizare, judeţul Neamţ este pe ultimul loc în regiunea N-E în privinţa valorii proiectelor propuse pentru finanţare și este evidentă tenta politică în aprobarea proiectelor. Astfel, municipiul Piatra Neamţ, cum deja ne-a obișnuit  PSD-ul, are proiecte aprobate reprezentând doar 0.68 % din valoarea alocată judeţului Neamţ în condiţiile în care în municipiul reşedinţă de judeţ locuieşte peste 20 % din populaţia judeţului Neamţ. Din  806 milioane lei alocate judeţului Neamţ, doar 5,5 milioane lei pentru Piatra Neamţ. Sunt foarte multe comune care au sume mult mai mari aprobate decât municipiul reşedinţă de judeţ. Mai mult, din nou PSD-ul a manifestat o lipsă totală de interes pentru a finanţa obiectivele cu adevărat importante din oraş și vă dau un singur exemplu. Au considerat prioritară și au finanțat o stradă înfundată  de 110 ml  cu opt case , dar nu au aprobat finanțarea străzii principale din acea zonă, strada Bălțătești. Dacă recepţia lucrărilor la PNDL II se va face tot ca la Piaţa Centrală şi documentele vor sta mai bine de 4 luni pe la minister vă daţi seama cum se va derula acest program. Dacă decontările pentru lucrările executate vor dura câteva luni vă dați seama ce fericire va fi pentru executanţii lucrărilor posibile, finanţate dintr-un buget ipotetic şi aproape imposibil de alocat în situaţia în care au dus ţara actualii guvernanţi. Concluzionând, PSD îşi bate joc de pietreni. Bani de la Consiliul Județean, nu, bani la rectificare, mai nimic, proiecte finanţate prin PNDL II, sub 1%. Municipiile Piatra Neamţ şi Roman se vor adresa prin parlamentarii PNL de Neamţ Guvernului României pentru a corecta aceste nedreptăţi.” a încheiat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț

PUBLICITATE