Protestele anti-defrişări au ajuns la ușa Prefecturii Neamț


Instituţia prefectului a fost pichetată astăzi, 1 septembrie a.c., de aproximativ 10 cetăţeni , nemulţumiţi de tăierile ilegale şi abuzive de masă lemnoasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O delegaţie, compusă din  trei reprezentanţi ai protestatarilor, a fost primită la discuţii de către prefectul judeţului, Niculina Dobrilă.

Prin vocea doamnei Bacoşcă Antoanela  i-au fost aduse la cunoştinţă prefectului, cele 14 solicitări adresate factorilor de decizie de la nivel judeţean şi central.  Alături de aceste solicitări s-a mai cerut  efectuarea de  controale la toate transporturile de masă lemnoasă,  fie pe drumurile publice sau pe calea ferată.  De asemenea, se solicită ca săptămânal, Inspectoratul Judeţean de Poliţie să informeze populaţia asupra faptelor descoperite în teritoriu, referitoare la tăierea ilegală de pădure. Totodată se cere ca, masa lemnoasă confiscată să fie dată ca şi subvenţie familiilor nevoiaşe, instituţiilor de învățământ din mediul rural, căminelor de bătrâni și centrelor de îngrijire a persoanelor aflate în dificultate.

Prefectul judeţului a preluat memoriul protestatarilor şi i-a asigurat pe cei prezenţi că Instituţia prefectului va informa Guvernul asupra acestui protest şi va transmite cerinţele formulate.

„ Eu personal am un respect deosebit pentru mediu înconjurător. Din păcate această problemă a tăierilor ilegale este destul de veche. Chemarea dumneavoastră împotriva distrugerii naturii, habitatului animalelor, vegetaţiei şi solului, este pe deplin justificată. Instituţiile statului abilitate îşi fac treaba, până în prezent fiind realizate 241 de controale dintre care 92 împreună cu Garda Forestieră Neamţ, constatându-se o creştere a infracţiunilor la Codul silvic cu 39,3% faţă de anul trecut. Infracţionalitatea este mare iar din păcate posibilităţile de control destul de reduse. Vă asigur că vom face toate demersurile către autorităţile centrale pentru ca să fie consolidate instituţiile de control din domeniul silvic, atât prin creşterea numărului de personal cât şi a logisticii necesare.. Reimpădurirea zonelor exploatate abuziv este deasemenea extrem de importantă  ”, a spus prefectul Niculina Dobrilă

Dan Mihail B.
PUBLICITATE