Protejarea patrimoniului cultural național, în atenția polițiștilor nemțeni

Având în vedere atribuțiile legale aflate în competența Poliție Române în domeniul protejării patrimoniului cultural național, stabilite prin Legea 182/2000, OG 43/2000, Legea 422/2001 și alte norme juridice, structura de specialitate din cadrul IPJ Neamț desfășoară în mod constant activități specifice pe această linie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cursul anului 2016, polițiștii nemțeni au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale, 15 vizând fapte ce privesc nerespectarea de către proprietari/administratori a obligațiilor de întreținere a monumentelor istorice, așa cum sunt prevăzute la art. 36 din Legea 422/2001. Un număr mai mic de sancțiuni, respectiv 4, dar cu un cuantum al amenzilor deosebit de ridicat, reprezintă abaterile de la regimul patrimoniului archeologic, privind nerespectarea conditiilor impuse de Directia pentru Cultura Neamț în privința cercetării arheologice în cadrul unor lucrări, prevăzute în OG 43/2000. Restul sancțiunilor au fost aplicate pentru vânzarea neautorizată de bunuri culturale mobile, încălcând prevederile art. 35 din Legea 182/2000.

Valoare totală a sancțiunilor contravenționale aplicate se ridică la peste 120000 lei, cea mai mare amendă fiind de 20 000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 28 lit. e din OG 43/2000, respectiv efectuarea de lucrări fără supraveghere arheologică.

Dintre sancțiunile privind comerțul cu bunuri culturale mobile menționăm confiscarea unui set de 88 tablouri, ce au intrat în patrimoniul statului român, prin intermediul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Cuantumul ridicat al sancțiunilor contravenționale dar și importanța conservării și dăinuirii patrimoniului cultural, impun sensibilizarea și pe această cale a societății. Din acest punct de vedere, recomandăm cetățenilor o relaționare permanentă cu autoritățile competente în domeniu – Direcția pentru Cultură Neamț, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț, autoritățile publice locale – în vederea prevenirii unor fapte ce pot duce la pierderea patrimoniului cultural.

PUBLICITATE