Propunere – Reducerea vârstei de pensionare pentru cei care locuiesc până la 8 km de Săvinești


Subprefectul judeţului Vlad Ciurea a condus, astăzi, 6 octombrie a.c., întâlnirea   Comisiei de Dialog Social, care a avut ca teme  de dezbatere :
1. memoriul sindicatului AZOCHIM Săvineşti cu o propunere de modificare a Legii nr. 263/2003 privind sistemul unitar de pensii publice (în legătură cu zonele afectate de poluare permanentă) şi
2.prezentarea propunerilor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii(CNIPMM) cu privire protejarea mediului de afaceri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

1. Sindicatul Azochim Săvineşti a propus ca, având în vedere ultimele modificări aduse Legii privind sistemul unitar de pensii referitoare la reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare pentru locuitorii oraşelor Baia Mare, Copşa Mică , Zlatna şi Tîrgu Mureş şi pe o rază de 8 km în jurul acestora din cauza poluării produse de emisiile de amoniac şi derivate, locuitorii din Roznov şi Piatra Neamţ să beneficieze de aceleaşi drepturi. Au motivat această solicitare, dat fiind faptul că la Combinatul de Îngrăşăminte Săvineşti s-a obţinut amoniac, azotat de amoniu şi uree granulată, platforma poluând continuu localităţile din zonă timp de peste 60 de ani.

Directorul Casei Judeţene de Pensii a explicat modificările aduse legislaţiei şi a informat că, dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute pentru a beneficia de aceste drepturi, se poate formula o solicitare de abordare unitară la nivel naţional pentru toate combinatele care au produs acest tip de poluare, prin completarea legislaţiei şi cu aceste noi localităţi.

2. Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri, prezentat de reprezentantul  CNIPMM, este structurat pe 7 capitole:  măsuri administrative/ instituţionale; accesul la finanţare; sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului; stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat; IMM-urile inovative şi internaţionalizarea; sprijinirea turismului; măsuri legislative.

Programul prezentat are ca obiective :

– înfiinţarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, ca structura administrativă modernă aliniată nevoilor antreprenorilor

– plasarea României ca ţară cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei,

–  plasarea României în primele 20 de ţări la nivel global

– protejarea investitorilor români prin susţinerea eforturilor acestora de investiţii şi promovarea intereselor de export ale acestora,

–  transferul de autoritate din partea statului spre entităţi de tip parteneriat public-privat,

– debirocratizarea masivă a sistemului (niciun document pe care statul îl deţine nu poate fi solicitat unui contribuabil, nicio sancţiune administrativă fără o acţiune de prevenţie),

–  un sistem fiscal atractiv,

– programe de finanţare adecvate antreprenoriatului implementate în parteneriat public-privat,

– reducerea şomajului în rândul populaţiei tinere, cu vârsta până în 25 de ani, de la 24% în prezent, la sub 3%.

„ Mediul de afaceri trebuie susţinut puternic pentru că stă la baza a tot ceea ce presupune dezvoltare economică. În această prezentare sunt multe propuneri bune care pot fi preluate, cu rezultate economice pozitive pe termen mediu şi  lung. De altfel, multe din aceste propuneri se regăsesc şi în actualul Program de Guvernare, cum ar fi de exemplu măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă. Pornind de la sesizările din mediul de afaceri privind deficitul de forţă de muncă, Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă, a modificat şi  completat legea asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, ordonanţă pe care am să-l rog pe domnul director al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) să o prezinte” a spus subprefectul Vlad Ciurea.

Directorul AJOFM a prezentat ultimele modificări şi completări a legislaţiei existente în domeniu.

Au mai avut intervenţii de completare a propunerilor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii cu privire protejarea mediului de afaceri, reprezentantul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Vasile Avădanei – invitat la această reuniune, precum şi reprezentantul CNSLR Frăţia, Ioan Lăzăroaiei.

În final, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii a lansat invitaţia tuturor factorilor politici, administrativi şi din sectorul neguvernamental să adere la aceste propuneri, să fie completate sau modificate, spre a fi promovate la nivel legislativ.

D.M.B.
PUBLICITATE