Proiect de lege: Amenzi de circulație mai mici pentru șoferii pensionari

Pensionarii ar putea să scape cu amenzi mai mici! Doi senatori vor ca punctul de amendă să fie calculat în funcţie de venituri, nu doar în funcţie de salariul minim pe economie, aşa cum este în prezent.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Mai exact, cei doi senatori vor ca un punct de amendă să valoreze cât punctul de pensie, adică 100 de lei. În momentul de faţă fiecare punct de amendă scoate din buzunarul şoferilor 145 de lei, însă începând cu anul viitor poate ajunge la 190 de lei.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că salariul minim a crescut, în ultimii ani, într-un ritm mult mai accelerat decât pensia minimă. Ca atare, pensionarii s-au plâns de faptul că sunt taxaţi prea dur.

Un punct de amendă este de 145 de lei şi de la 1 ianuarie 2019 se preconizează a fi 190 de lei. Un pensionar, la pensia media pe anul 2017, a primit 1.071 de lei. Incomparabil mai mică decat 1.900 salariul mediu pe economie”, spune Dorin Bădulescu, senator PMP.

Cât despre o eventuală discriminare a celorlalte categorii, senatorul PMP a respins această variantă.„N-ar putea fi discriminator pentru că punctul de pensie nu e corelat cu salariul minim pe economie. Ne raportăm la categorii sociale diferite, deci două tipuri de venituri: salarii şi pensii”, a adăugat iniţiatorul.

Propunerea de lege se află în acest moment la Senat. Decizia finală aparţine deputaţilor.

PUBLICITATE