Programul Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, 5-10 august 2016


Între 5 şi 10 august, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” și sub patronajul Consiliului Județean Neamț, se va desfăşura cea de a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Afis-final-1Prestigioasa manifestare, înfiinţată în anul 1991, prilejuieşte şi anul acesta întâlnirea publicului din întreg judeţul Neamţ, dar şi a turiştilor, cu ansambluri folclorice din țară și din străinătate:
Grupul de Dansuri Populare „Qena”, din Qena/Kena (Egipt),
Ansamblul Folcloric de Dansuri și Cântece „Filigrani” din Ohrid (Macedonia),
Ansamblul Folcloric „Soko” din Bujanovac (Serbia),
Ansamblul Folcloric „Ognenite” din Busmantci (Bulgaria),
Ansamblurile Folclorice Tătărești „Qarasu”, Medgidia și „Qaradeniz”,Constanța, ale Uniunii Democrate a Tatărilor Turco – Musulmani din România,
Ansamblul Folcloric Aromân „Dor” din Sarighiol de Deal (Tulcea),
Ansamblul Folcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici (Suceava),
Ansamblul Folcloric „Flori de Romanați” din Dobrosloveni (Olt) și
Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Ediţia 2016 a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul se va deschide vineri, 5 august, cu o paradă a portului popular, urmând ca, de la ora 20,oo, în Piaţa Turnului (Piatra-Neamț), să aibă loc spectacolul formațiilor folclorice. Începând cu ziua de sâmbătă, ansamblurile vor face un adevărat periplu prin judeţ, cu spectacole și parade folclorice susținute la Târgu Neamţ (6 august), Ceahlău-stațiunea Durău (7 august), Roznov (8 august) şi Bicaz (9 august). Ediţia a XIX-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul” se va încheia la Piatra-Neamţ, miercuri, 10 august.

Intrarea publicului la spectacolele de pe parcursul celor şase zile de festival este liberă.

EGIPT – GRUPUL DE DANSURI POPULARE „QENA”, QENA/KENA

Egipt festival folclorGrupul de Dansuri Populare „Qena” din orașul Qena/Kena, situat în partea superioară a Egiptului, este unul dintre ansamblurile care activează sub egida Ministerului Culturii din această ţară.

Formaţia a fost înfiinţată în 2001 şi a ajuns, în prezent, la un număr de cincizeci de membri, precum şi la un palmares bogat, cu participări la festivaluri în ţară şi străinătate. Printre acestea, se numără Ismailia International Festival for Folk Art, Egipt (2004), Săptămâna Culturală Egipteană în Uzbekistan (2006) şi Azerbaidjan (2007), International Festival of Folk Arts, Canada (2008), African Dance Festival, Rwanda (2010), World Dancers Festival, Grecia (2010) şi Indonesia (2012), World Art Festival, Italia (2013), The International Festival for Drums and Traditional Arts, Etiopia (2016).  Grupul a participat şi la festivaluri internaţionale în ţări arabe, precum Oman, Iordania, Libia sau Sudan. Trei ani la rând, între 2004 şi 2006, a fost câştigător al premiului I la un festival local în Egipt.

Formaţia se constituie într-un adevărat mesager al artelor din zona superioară a Egiptului, reprezentată de “Tahteeb” (un dans cu nuiele) şi de ceramica de Qena.

SERBIA – Ansamblul Folcloric „KUD SOKO”, Bujanovac

Serbia festival folclorAnsamblul Folcloric „KUD Soko” a fost înfiinţat pe 12 iulie 2013, în cadrul Societăţii Cultural Artistice „Soko” din Bujanovac. Coregraful Nenad Mitic a fost cel care a avut iniţiativa înfiinţării unui ansamblu folcloric local şi, în scurt timp, a creat o adevărată echipă care şi-a început activitatea la Casa de Cultură din Bujanovac. Ansamblul are acum aproximativ două sute de membri, împărţiţi în cinci categorii de vârstă. Repertoriul include zece momente coregrafice complexe, care acoperă întreg teritoriul Serbiei, precum şi câteva din regiunile fostelor ţări iugoslave.

Palmaresul Ansamblului numără participări la importante festivaluri în Serbia, Cehia, Macedonia şi Muntenegru. În luna iulie 2015, oraşul Bujanovac a fost gazda primului Festival Internaţional de Folclor, printre ţările invitate numărându-se Macedonia şi România.

În august 2015, Ansamblul a participat la Festivalul Internaţional de la Bosilegrad, unde a ocupat locul al treilea într-o competiţie la care au concurat cincizeci de formaţii din Serbia şi din Europa.

Obiectivul declarat al formaţiei este atât promovarea folclorului şi a tradiţiilor din regiunea pe care o reprezintă, cât şi promovarea folclorului din întreaga zonă de sud a Serbiei.

BULGARIA – Ansamblul Folcloric „OGNENITE”, Busmantci

Ansamblul Folcloric OGNENITE (1)Ansamblul Folcloric “Ognanite” al Centrului pentru Cultură „Elin Pelin” din Busmantci, o localitate în apropierea capitalei Sofia, a fost înfințat în 1943. De peste 80 de ani, așadar, Centrul pentru Cultură din Busmantci păstrează tradiția și moștenirea folclorului național bulgăresc.

În ultimii ani, interesul, aspirațiile și numărul membrilor Ansamblului „Ognenite” au crescut, astfel că, în prezent, formația cuprinde un grup tânăr de dansatori, un ansamblu folcloric cu membri de peste 18 ani, un grup vocal și o orchestră. Coregrafii Ansamblului sunt Petia Grigorova și Orlin Ivanov.

Repertoriul formației include cântece și dansuri din diferite regiuni etnografice ale Bulgariei. Bogăția și varietatea costumelor populare, numărul mare de cântece tradiționale și dinamica dansurilor prezentate au încântat sufletele spectatorilor de diferite vârste și naționalități, atât în Bulgaria, cât și în străinătate, la festivaluri organizate în Serbia, Cehia, Cipru, Polonia, Turcia, Italia, Ucraina.

Unul dintre cele mai importante obiective ale Ansamblului „Ognenite” este acela de a păstra tradițiile folclorice și caracterul național bulgăresc, dar, în același timp, grupul își propune să se constituie ca parte importantă a schimburilor culturale internaționale.

MACEDONIA – Ansamblul Folcloric de Dansuri și Cântece „Filigrani”, Ohrid

Ansamblul Folcloric de Dansuri și Cântece „Filigrani”, Ohrid(1)Ansamblul Folcloric „Filigrani” a fost înființat în 2010 în Ohrid, unul dintre cele mai vechi orașe din Macedonia, cunoscut pentru importanta sa moștenire istorică și culturală. Ohrid este supranumit „Ierusalimul Balcanilor” datorită faptului că, în trecut, orașul avea 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului.

Ansamblul „Filigrani” face parte dintr-o Asociație pentru Promovarea Folclorului Macedonean, intitulată chiar „Folclorul”, structură înființată în 2007, la inițiativa lui Gjoreski Ilce și Keceski Mile. Scopul principal al Asociației a fost, încă de la început, promovarea tradițiilor autentice și a folclorului din toate zonele etnografice al Macedoniei. Prin urmare, în cadrul Asociației au fost înființate un ansamblu folcloric și o formație muzicală.

Ansamblul „Filigrani” a participat la festivaluri în Macedonia, dar și în Serbia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Polonia sau Cehia. Repertoriul formației pune în valoare frumusețea dansurilor, varietatea muzicii și bogăția costumelor specifice diverselor regiuni ale Macedoniei.  În fiecare vară, Ansamblul organizează Festivalul Internațional de Folclor “Razigrano Oro”. În prezent, conducătorul Ansamblului este Ilce Gjoreski, iar directorul artistic este Aleksandar Petroski.

QarasuROMÂNIA – Ansamblurile Folclorice Tătărești „QARASU”, Medgidia şi „QARADENIZ”, Constanța, ale Uniunii Democrate a Tatărilor Turco – Musulmani din România

Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qarasu” al UDTTMR, filiala Medgidia, s-a înfiinţat pe 15 ianuarie 1990, sub îndrumarea doamnei Agisuna Sadet, a lui Cetin Gembulat şi a regretatului Bechiş Chiazâm. A fost reconstituit, în 1996, de Cutlacai Ergun şi Sema, ulterior, coordonatori fiind Feizi Emel şi Agimurat Iasemin. „Qarasu” este compus din trei grupe („Qişkene”, „Mini” şi „Qarasu”) şi este coordonat de instructorul-coregraf Menagi Elis. Ansamblul a reprezentat folclorul tătăresc pe scenele a numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale unde a Qaradenizobţinut premii care i-au motivat şi mai mult pe tinerii dansatori tătari de la Medgidia, în demersul lor de promovare a tradiţiilor specifice etniei.

Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qaradeniz” al UDTTMR, filiala Constanţa, a luat fiinţă în anul 1990 și este unul dintre primele ansambluri înfiinţate în cadrul Uniunii. Formaţia i-a avut ca  instructori pe Senia Abdula, Cadrie Nurmambet și prof. Ulgean Ene. Ansamblul are în repertoriu dansuri regionale şi crimeene care au impresionat publicul la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. În prezent, „Qaradeniz” este coordonat de Rezan Ismail şi Iarsel Izet

ROMÂNIA – Ansamblul Folcloric „STRĂJERII”, Dolheştii Mici

Ansamblul Folcloric STRĂJERII (1)Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheştii Mici, judeţul Suceava, a fost înfiinţat în anul 2007, la iniţiativa unor localnici cu dragoste de meleagurile natale. În prezent, Ansamblul activează în cadrul Asociaţiei Culturale „Străjerii” din Dolheştii Mici şi este un strâns colaborator al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava.

Reprezentanţi ai unei aşezări străvechi, cu rădăcini până în anul 1828, ai cărei locuitori au luptat cu eroism în Războiul pentru Independenţa României, Ansamblul „Străjerii” din Dolheşti duce mai departe moştenirea culturală şi spirituală a acestor locuri, prin cântece, dansuri, datini şi obiceiuri. Formaţia a reprezentat folclorul bucovinenan pe scenele a numeroase festivaluri în România: Buzău, Ialomiţa, Constanţa, Iaşi, Tulcea, Braşov, Suceava. Evoluţiile Ansamblului au fost recompensate cu distincţii, precum Marele Premiu la Festivalul de datini şi obiceiuri de la Focşani, Trofeul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă “Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”, de la Vatra Dornei sau premiile I, II şi III, la Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc, obţinute între 2008 şi 2016.

Coordonatorul Ansamblului este Gheorghiţă Ciocârlan, iar instructor, Valerică Gavrilei.

ROMÂNIA – Ansamblul Folcloric Aromân „DOR”, Sarighiol De Deal

Tulcea festival folclorAcum 38 de ani, la Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea, a luat fiinţă Ansamblul Folcloric Aromân de Cântece şi Dansuri, format din patruzeci de tineri entuziaşti, dansatori, solişti vocali şi instrumentişti.

Conducătorul Ansamblului, Dumitru Caimacan Popescu, profesor drd. inginer şi director de şcoală, s-a identificat, încă din primele momente, cu visele şi aspiraţiile noului colectiv.

Personalităţi în domeniu (Tita Sever, Elise Stan, Gheorghe Baciu, Emilia Comişel şi mulţi alţii) au apreciat elogios, în decursul anilor, interpretarea artistică şi autenticitatea Ansamblului, în spectacole sau festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale. Formaţia a evoluat pe numeroase scene ale ţării (Bucureşti, Baia Mare, Bistriţa, Constanţa, Rădăuţi, Iaşi, Braşov, Zalău, Slatina, Tulcea, Botoşani, Suceava) şi a avut apariţii în mai multe emisiuni culturale de radio şi televiziune.

În perioada anilor 2013-2015, Ansamblul a susţinut peste 80 spectacole, obţinând Marele Premiu – Trofeul „Regele Brazilor”-, la Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”, Bistriţa-Năsăud şi Marele Premiu la Festivalul „Serbările Deltei” de la Sulina.

Director şi instructor al Ansamblului Folcloric Aromân „Dor” din Sarighiol de Deal este prof. drd. ing. Dumitru Caimacan Popescu.

ROMÂNIA – ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”, JUDEȚUL NEAMȚ

Floricica-de-la-munteAnsamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase formații artistice din România, care se bucură de popularitate datorită originalității și respectului pentru tradițiile românești autentice.

Ansamblul a fost înființat în 1971 cu scopul de a prezerva dansurile, muzica și costumele populare din județul Neamț, în special, dar acum, repertoriul său cuprinde cântece și dansuri din cele mai importante regiuni etnofolclorice din România.

Palmaresul formației include participări și premii la importante festivaluri în România și în Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda sau Turcia. Recent, Ansamblul a primit Premiul de Popularitate la Festivalul Internațional de Folclor de la Bergama, Turcia și Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Recea, Maramureș, unul dintre cele mai importante festivaluri folclorice din România.

Prin toate evoluțiile sale, Ansamblul pune în valoare bogăția folclorului românesc, tehnica și interpretarea deosebită a dansatorilor, instrumentiștilor și soliștilor vocali, dar și frumusețea cromaticii și motivelor tradiționale ale costumelor populare.


Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.

În cadrul celor 18 ediţii de până acum, au participat peste o sută de ansambluri folclorice din douăzeci şi opt de ţări ale Europei, Asiei, Africii şi ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în judeţul Neamţ, peste trei mii de invitaţi din Mexic, Italia, Spania, Franţa, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveţia, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo şi Republica Moldova.

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediţie, de prezenţa unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colţurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamţ, Festivalul a transformat într-o tradiţie organizarea de evenimente şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum Roman, Tîrgu Neamţ, Bicaz, Roznov sau Durău.

La fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii şi dansului. Evoluţiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaţionale şi ale celor româneşti, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului şi cântecului tradiţional sau serile de socializare între invitaţii de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială.

Vă invităm să vă bucuraţi de spectacolul dansurilor, cântecelor şi costumelor tradiţionale, la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”!

PUBLICITATE