Prognoza meteo pentru trei luni. Cum va fi vremea în iunie, iulie și august 2017

Lunile de vară din acest an vor fi caracterizate printr-o vreme, în general, caldă, cu valori medii termice peste normele climatologice ale perioadei, dar și prin deficit de precipitații, mai ales din sudul, sud-estul și sud-vestul țării, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul iunie – august 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). – notează Agerpres

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În iunie, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de primăvară este de 18,3 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 22 de grade Celsius în Oltenia și Muntenia, de până la 21 de grade Celsius, în Banat, Dobrogea și Moldova, dar și mai scăzute, de până la 19 grade Celsius, în Maramureș și Transilvania.
De asemenea, în prima lună de vară, cantitățile totale de precipitații vor fi, în general, deficitare, cu excepția zonelor de munte unde vor fi normale sau ușor excedentare. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna mai este stabilită la 84,5 litri/mp. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (până la 107 l/mp), Transilvania (până la 106 l/mp), Crișana și Moldova (până la 103 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 60 l/mp).

Pentru luna iulie, meteorologii estimează că temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul și vestul țării. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 20,2 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureș și Transilvania (între 17 și 21 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 24 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia și Oltenia.
Cantitățile totale de precipitații vor avea, în iulie, o tendință spre deficit în toată țara, însă zonele în care fenomenul va fi mai pronunțat sunt cele din sudul, sud-estul și estul teritoriului. Media normei de precipitații stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 77,8 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Moldova (până la 112 l/mp), Maramureș și Muntenia (până la 102 l/mp), respectiv Transilvania și Oltenia (până la 100 l/mp). Pe de altă parte, cantități mai reduse de precipitații se vor înregistra în Dobrogea, de până la 59 l/mp.

Potrivit ANM, în august, temperaturile medii lunare se vor menține peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării, fiind apropiate de normal în rest. Norma climatologică a lunii este stabilită la 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 16 și 20 de grade Celsius, în Transilvania, dar și de până la 23 de grade Celsius, în Muntenia, Dobrogea, Banat, Oltenia și Moldova.
Pe de altă parte, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în toată țara, iar cantitățile cele mai scăzute s-ar putea consemna în sud, sud-est și sud-vest. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 64,7 l/mp, conform ANM. În zona Munteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 95 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 28 și 40 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

sursa: Agerpres
PUBLICITATE