Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea în regiunea Moldovei și la munte până pe 8 octombrie 2017

Vremea se va afla într-un proces de răcire pe parcursul următoarelor două săptămâni, iar valorile termice se vor apropia din ce în ce mai mult de normalul perioadei, în timp ce la capitolul precipitații se estimează o probabilitate mai mare de apariție a acestora după data de 2 octombrie, iar în restul intervalului ploile vor fi slabe și izolate, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă până pe data de 8 octombrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 25 SEPTEMBRIE – 8 OCTOMBRIE 2017

MOLDOVA

În primele două zile, valorile diurne de temperatură vor fi apropiate de cele normale și se vor situa în medie în jurul a 22 de grade, dar începând din data de 27 septembrie acestea vor fi în scădere pâna la medii de 14…15 grade și vor caracteriza, în perioada 29 septembrie – 2 octombrie, o vreme răcoroasă spre rece. Apoi, temperaturile vor crește ușor spre o medie de 18…19 grade, apropiată de cea regional specifică începutului lunii octombrie. Minimele nocturne vor scădea de la valori medii de 10…12 grade, până la 4…5 grade spre finalul primei săptămâni, după care vor crește până la o medie de 8 grade, normală perioadei.
Începând cu data de 3 octombrie va crește probabilitatea de apariție a ploilor slabe și pe arii restrânse.

LA MUNTE

În primele două zile ale intervalului valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, cu medii ale maximelor de 12…13 grade și ale minimelor de 4…5 grade. Apoi, până la sfârșitul lunii septembrie vremea se va răci treptat, media valorilor diurne va fi de 8…9 grade, iar a celor nocturne de -1…1 grad. În prima sâptămână a lunii octombrie, temperatura aerului va fi în creștere, astfel că mediile valorilor diurne vor fi de 11…12 grade și ale celor nocturne, de 4…5 grade.
În zilele de 25, 26 și 27 septembrie, pe arii restrânse vor fi precipitații slabe. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 3 octombrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE