Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea în regiunea Moldovei și la munte până pe 29 octombrie 2017

Meteorologii au emis luni (16 octombrie) prognoza meteo pentru intervalul 16 – 29 octombrie 2017.  În prima parte a intervalului, vremea se va încălzi în toată ţara, temperaturile maxime ajungând până la 24-25 de grade Celsius. Din 22 – 23 octombrie, temperaturile încep să scadă şi îşi fac apariţia şi ploile. În zonele de munte, local în Maramureş şi Moldova, dar şi în estul Transilvaniei este posibil să ningă, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 16 – 29 octombrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 16 – 29 OCTOMBRIE 2017

MOLDOVA

Deși tendința valorilor termice diurne va fi de ușoară scădere de la o zi la alta, până în jurul datei de 23 octombrie vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă. Vor fi temperaturi maxime, în medie, de 18…24 de grade, cea mai ridicată valoare urmând a se înregistra în data de 17 octombrie. În intervalul 23 – 29 octombrie, media maximelor termice va fi de 13…16 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic. În ceea ce privește regimul termic nocturn, până în data de 21 octombrie vor fi ușoare variații, media regională a temperaturilor minime fiind de 9…12 grade. Ulterior acestei date, minimele vor marca o scădere treptată și vor fi cuprinse între 6 și 9 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere în intervalului 23-29 octombrie, până atunci însă șansele de ploaie vor fi extrem de reduse.

LA MUNTE

Evoluția regimului termic va fi caracterizată prin valori diurne mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, situate în jurul a 16 grade până în jurul datei de 20 octombrie. Apoi, vremea se va răci ușor și treptat, astfel încât, în intervalul 24 – 29 octombrie, media temperaturilor maxime va fi de 6….8 grade, apropiată de valoarea climatologic normală pentru final de octombrie. Temperaturile nocturne vor fi de 6….8 grade între 16 și 23 octombrie, apoi vor marca o scădere și se vor încadra, în medie, între 2 și 0 grade în ultimele zile ale intervalului de prognoză.
Probabilitatea pentru precipitații va fi nesemnificativă în primele zile ale prognozei, dar va crește după data de 20 octombrie. În jurul datei de 22…23 octombrie se pot consemna cantități de precipitații mai importante.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE