Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea în regiunea Moldovei și la munte până pe 22 octombrie 2017

Valorile termice vor înregistra o uşoară creştere în cea mai mare parte a ţării pe parcursul următoarelor două săptămâni, iar precipitațiile își vor face simțită prezența în perioada 13-14 octombrie, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 9 – 22 octombrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 9 – 22 OCTOMBRIE 2017

MOLDOVA

La începutul intervalului media maximelor va fi de 14…15 grade, iar a minimelor de 4…5 grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor până în data de 12 octombrie și astfel, media valorilor diurne va fi de 18…19 grade, iar a celor nocturne se va situa în jurul a 9 grade. Apoi, la sfârșitul primei săptămâni, temperatura aerului va marca o scădere, până la medii ale valorilor maxime de 15…16 grade și ale minimelor în jurul a 7 grade. În a doua jumătate a intervalului vor fi ușoare variații termice, iar media regională a valorilor diurne va fi de 15…17 grade și a celor nocturne, de 6…7 grade.
Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai mare în zilele de 13 și 14 octombrie.

LA MUNTE

La începutul intervalului, media valorilor diurne va fi de 4…6 grade. Până în data de 12 octombrie temperatura aerului va fi în creștere și astfel, media valorilor maxime va fi de 9…10 grade. Până în data de 14 octombrie, temperaturile diurne vor fi în scădere, iar media acestora va fi în jurul a 7 grade. În a doua jumătate a intervalului vor exista variații ale maximelor termice, media acestora însă va fi de 8…10 grade. Temperaturile minime vor fi în creștere de la valori, în medie, de -2…-1 grad la începutul intervalului, la o medie în jurul a 3 grade în data de 13 octombrie. La sfârșitul primei săptămâni minimele termice vor fi în scădere ușoară, până la o medie în jurul a 1 grad. În a doua săptămână, temperaturile nocturne nu vor avea variații importante, iar media acestora va fi de 1…2 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare în prima săptămână, mai ales în zilele de 13 și 14 octombrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE