Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea în regiunea Moldovei și la munte până pe 10 decembrie 2017

Vremea va deveni din ce în ce mai rece, în următoarele două săptămâni, în majoritatea regiunilor țării, în timp ce precipitațiile mai ales sub formă ploi și lapoviță, dar și de ninsoare (în special la munte), își vor face simțită prezența, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 27 noiembrie – 10 decembrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 27 noiembrie – 10 decembrie 2017

MOLDOVA

Intervalul va debuta cu un proces de răcire, ce va însemna maxime la nivelul regiunii de 2…4 grade și minime de -1…0 grade. La mijlocul săptămânii (în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie) vremea se va încălzi ușor, astfel media regională a temperaturilor maxime va urca la 6…8 grade, iar minimele din dimineața zilei de 1 decembrie vor fi în jur de 4 grade. Dupa data de 2 decembrie, temperatura va fi în scădere, astfel că media valorilor maxime va fi de 2…4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru începutul lunii decembrie.
Vor fi precipitații însemnate cantitativ în primele două zile și în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, urmând să crească ușor după 8 decembrie.

LA MUNTE

Intervalul va debuta cu o medie a valorilor maxime în jurul a -2 grade, iar a celor minime de -7…-6 grade. Apoi, vremea se va încăzi ușor, în zilele de 29 și 30 noiembrie se va înregistra o medie a valorilor maxime de 1…3 grade, iar în dimineața de 1 decembrie media minimelor va fi în jur de -3 grade. După acest interval, temperatura aerului va fi în scădere, astfel că la începutul celei de-a doua săptămâni, media valorilor diurne va fi de -6…-4 grade, iar a celor nocturne de -10…-8 grade. Până la sfârșitul intervalului, temperatura va avea tendința de creștere ușoară până la medii ale maximelor de -2 grade și ale minimelor de -6 grade.
Vor fi ninsori abundente, mai ales în Carpații Meridionali și Orientali, în primele două zile ale intervalului, iar în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie sunt de așteptat precipitații local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere după data de 8 decembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE