Prognoza meteo pe două săptămâni în regiunea Moldovei și la munte – 8 – 21 mai 2017

Vremea va continua să fie instabilă în următoarele două săptămâni, când se vor semnal perioade cu zile și nopți mai reci decât în mod normal pentru luna mai, la care se adaugă precipitații destul de consistente, dar și intervale cu temperaturi peste norme, ce vor atinge chiar și 26 de grade Celsius, în Muntenia, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie, publicată luni (8 mai 2017), valabilă pentru perioada 8 – 21 mai 2017.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 8 – 21 mai 2017

Moldova

MOLDOVA
Procesul de răcire va fi important în intervalul 08 – 10 mai, când media maximelor termice va scădea de la 18 la 11 grade, iar minimele nocturne vor coborî de la 10…11 grade spre 1…2 grade, vremea devenind rece pentru această perioadă. În intervalul 11 – 13 mai, temperaturile diurne vor crește la 17…18 grade și cele nocturne la 8…9 grade, pentru ca în a doua săptămână a perioadei de prognoză să se înregistreze un regim termic fără variații semnificative, caracterizat prin valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. Probabilitate pentru ploi la nivel local va fi mai ridicată pe 8…9 mai, precum și în intervalul 12…14 mai, când se pot înregistra și cantități de apă mai importante

LA MUNTE

La munte

Procesul de răcire a vremii va fi important în intervalul 8 – 10 mai, când media maximelor termice va scădea de la 10 la 3 grade, iar a minimelor nocturne de la 4 la -4 grade. Ulterior, va avea loc o încălzire, astfel încât, în jurul datei de 13 mai, se vor atinge aproximativ 15 grade ziua și 7 grade noaptea. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru a doua decadă a lunii mai și va fi caracterizat prin valori de 10…12 grade ziua și 2…3 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitații se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar în intervalele 7 – 9 mai și 12 – 14 mai, acestea se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi, local, mai importante cantitativ.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE