Prognoza meteo pe două săptămâni în regiunea Moldovei și la munte – 26 iunie – 9 iulie 2017

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni este unul canicular, cu temperaturi ce vor depăși frecvent 35-36 de grade Celsius, iar, pe de altă parte, aproape zilnic vor exista intervale de instabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), aferentă perioadei 26 iunie – 9 iulie 2017, dată publicității luni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 26 iunie – 9 iulie 2017

MOLDOVA

Până în data de 2 iulie vremea va fi deosebit de caldă, cu o medie a temperaturilor maxime care se va situa între 30 și 35 de grade, iar a minimelor între 17 și 20 de grade. Ulterior, până la sfârșitul intervalului, valorile termice vor oscila în jurul celor normale la această dată. Astfel, media maximelor va fi între 26 și 29 de grade, iar cea a minimelor între 14 și 16 grade. Averse și descărcări electrice vor putea să apară aproape în fiecare zi, dar mai frecvente vor fi între 1 și 5 iulie.

LA MUNTE

În prima săptămână de prognoză vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 21 și 25 de grade și a minimelor între 11 și 15 grade. În cea de a doua săptămână valorile termice vor avea variații în jurul normelor climatologice, media maximelor va fi între 15 și 20 de grade, iar a minimelor între 7 și 11 grade. Vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice în fiecare zi, dar pe arii mai extinse între 26 și 28 iunie și între 1 și 5 iulie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE