Prognoza meteo pe două săptămâni în regiunea Moldovei și la munte – 22 mai – 4 iunie 2017

Vremea va deveni caldă în perioada următoare, iar temperaturile medii diurne vor ajunge și la 29 de grade Celsius în Banat, Muntenia și Oltenia, în timp ce la nivel de precipitații acestea vor fi sub formă de averse aproape în fiecare zi a intervalului 24 – 27 mai, în aproape toate regiunile, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată luni, valabilă pentru perioada 22 mai – 4 iunie 2017.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 22 mai – 4 iunie 2017

MOLDOVA
Până la mijlocul primei săptămâni de prognoză, mediile temperaturilor maxime vor fi de 20…23 de grade, iar cele ale minimelor, de 9…12 grade. Vremea se va răci în intervalul 25 – 27 mai, astfel încât media temperaturilor maxime nu va depăși 18…19 grade, pentru ca ulterior, începând cu data de 28 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire. Astfel, mediile temperaturilor maxime vor crește de la 20…22 de grade, până spre 24…26 și chiar 28 de grade, în primele zile ale lunii iunie. Mediile temperaturilor nocturne nu vor avea variații semnificative, acestea urmând a oscila în general între 10 și 14 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, cu totul izolat posibil însemnate cantitativ, va fi mai ridicată în perioada 24 – 28 mai.

LA MUNTE
La începutul intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 13…15 grade, iar a celor minime de 4…6 grade. În perioada 25…27 mai vremea se va răci, până spre medii ale maximelor în jur de 9 grade și de 2 grade ale celor minime. În a doua săptămână de prognoză vremea va deveni caldă, cu medii ale valorilor diurne de temperatură de 17…18 grade și minime de 8…10 grade la început de iunie. Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată în cea mai mare parte a intervalului, dar aversele vor fi pe arii mai exinse şi, posibil, mai însemnate cantitativ în intervalul 24…28 mai.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE