Prognoza meteo pe două săptămâni în regiunea Moldovei și la munte – 10 – 23 iulie 2017

Vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor țării, la începutul acestei săptămâni și săptămâna viitoare, perioada cea mai ploioasă fiind 15-17 iulie, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), aferentă perioadei 10-23 iulie, dată luni publicității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 10 – 23 iulie 2017

MOLDOVA

Vremea călduroasă va persista în primele zile în special în sudul regiunii; media temperaturilor maxime va fi de 31…34 de grade, iar a celor minime de 16…19 grade. Apoi, după data de 13 iulie, vremea se va răcori, astfel că la mijlocul lunii iulie vor fi valori diurne de 22…25 de grade și nocturne de 12…14 grade, mediat pe regiune. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o tendință de creștere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local călduroasă. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioadele 12-13 și 16-18 iulie, când pe arii restrânse vor și cantități de apă mai însemnate.

LA MUNTE

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme caldă, cu valori peste cele climatologic specifice; în medie, vor fi temperaturi maxime de 19…24 de grade și minime de 10…16 grade. Apoi, în intervalul 12-17 iulie, vremea se va răcori apreciabil, astfel că sunt anticipate medii ale valorilor diurne de 14…18 grade și ale celor nocturne de 6…10 grade. Din data de 18 iulie, estimările indică din nou o tendință de creștere a temperaturilor. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în majoritatea zilelor din perioada de referință, acestea având o distribuție locală, iar în intervalele 12-13 iulie și 15-17 iulie va ploua pe arii extinse și în cantități mai însemnate.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE