Primarul Dragoș Chitic, despre gratuitățile în mijloacele de transport public din Piatra-Neamț

În ședința de aprobare a bugetului municipiului Piatra-Neamț pe anul 2017, un consilier local (din partea grupului PSD-PMP-ALDE) a avut un amendament prin care toți elevii din Piatra-Neamț ar fi trebuit să beneficieze gratuitate la transportul în comun.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Primarul municipiului Piatra-Neamț a susținut astăzi (29 martie), în cadrul unei conferințe de presă, că a analizat propunerea dar că bugetul municipiului nu ar putea suporta un asemenea cost. „Propunerea de acordare de gratuități la toți elevii a fost doar o afirmație populistă, nefundamentată, fară a avea în spate, așa cum ar fi fost firesc, un calcul economic.”

Conform unui calcul făcut de primar, suma de bani necesară pentru asigurarea gratuității, doar pentru elevi (aproximativ 12.000), așa cum s-a propus ar fi de 180.000 lei / luna, adică 2.160.000 lei într-un an. Dacă adăugăm și celelalte gratuități cheltuiala s-ar ridica la aproape 3.000.000 de lei /an, în condițiile în care prin amendamentul propus s-a ajuns la un buget alocat de doar 400.000 de lei.

„Propunerea de gratuități pe care o fac consiliului local are la bază o analiză foarte serioasă a nevoilor, obligațiilor legale și disponibilului financiar. Astfel vom acorda gratuități persoanelor care prin lege beneficiază de aceasta facilitate (veterani de război, personele cu handicap grav și accentuat și însoțitorii acestora).
Pentru elevi, am propus să acordăm gratuitate acelora care locuiesc în alte zone decât cele arondate școlii la care învață. Totodată, am propus gratuitate pentru elevii și prescolarii care provin din familii ale caror venit pe membru de familie este mai mic de 700 de lei.
La fel ca și în anul anterior vom acorda gratuitate la transport elevilor care au obținut premiile 1, 2 sau 3 la olimpiadele naționale și elevilor sportivi, medaliați la concursurile naționale sau internaționale.” 
– este propunerea primarului.

Primarul Dragoș Chitic a propus pentru anul acesta o creștere a plafonului până la care se asigura gratuitate pentru pensionari, de la 900 de lei la 1.000 de lei motivat de creșterea punctului de pensie care a avut loc la 1 ianuarie ( 5 %) și de anunțata creștere a punctului de pensie la 1.000 de lei începand cu 1 iulie 2017.

„Consider că această variantă propusă este una corectă, benefică pentru cetățeni și suportabilă de bugetul local.
Fac un apel către consilierii locali ca atunci când au inițiative legislative locale să le faca în baza unor calcule, să vină în spate cu note de fundamentare pentru a nu dezechilibra bugetul destul de strâns al municipalității. Riscăm, dacă nu suntem atenți, să producem disfunctionalități în asigurarea serviciilor publice în condițiile în care suntem astăzi într-un echilibru bugetar fragil.” – a mai declarat primarul Dragoș Chitic

PUBLICITATE