Primăria Piatra-Neamț, demersuri pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân

Municipiul Piatra-Neamț este localitatea în care problema câinilor comunitari este gestionată la un nivel mult peste alte localități din țară. A fost o preocupare constantă a municipalității pentru acest aspect și rezultatele se văd: din ce în ce mai puțini câini comunitari prezenți pe străzile din oraș.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Problema câinilor comunitari este foarte importantă, este o problema serioasă și nu se rezolvă nicidecum prin declarații de presă politicianiste facute de birourile de comunicare (n.r. – făcând referire, cel mai probabil, la o ieșire a președintelui PSD Neamț, Ionel Arsene), ci prin implicare și fapte concrete.
Îi asigur pe cetățenii din Piatra-Neamț că tratăm cu seriozitate și profesionalism această problemă iar eforturile pe care le-am făcut vor fi continuate.
Concret, reamintesc câteva elemente:
Am extins anul trecut adăpostul de câini pentru a mări capacitatea și a îmbunătăț
i condițiile de cazare ceea ce a dus la capturarea unui număr mai mare de câini comunitari din oraș.
S-au făcut acțiuni de sterilizare și am încurajat adopțiile.
Alocăm lunar sume de bani consistente din bugetul local pentru câinii comunitari.
– a declarat primarul municipiului Piatra-Neamț

Primarul Dragoș Chitic a avut întâlniri cu reprezentanți ai unor asociații de profil din străinatate și de pe plan local în urma cărora s-a încheiat un protocol de colaborare prin care municipiul Piatra-Neamț va beneficia de sprijin substanțial.

Astfel, asociația parteneră se obligă la:
– asigurarea hranei zilnic pentru 200 de catei din adapost
– va asigura pregatirea cateilor pentru adoptii, microcipare, vaccinare si deparazitare
– va realiza de doua ori pe an actiuni de sterilizari gratuite pentru cainii fara stapan dar si pentru cainii cu stapan daca proprietarii doresc acest lucru
– va asigura prin medicii proprii, vaccinarea, deparazitarea si microciparea cateilor care urmeaza a fi adoptati, cel putin o data pe an.
– va asigura adopția a minim 250 câini pe an, în medie un câine pe zi, anul având 250 zile lucrătoare.
– asociatia va achizitiona in curand o clinica mobilă pentru efectuarea sterilizarilor in teritoriu pe raza territorial administrative a jud. Neamt
– va asigura prin voluntari, sprijin pentru efectuarea curățeniei precum și repartizarea hranei în adăpost

Iată un demers cu un rezultat concret, cu avantaje multiple pentru comunitate, care ne va permite să realizăm mai multe lucruri în ce privește câinii fără stăpân cu banii alocați și care va face ca nici măcar să nu se pună problema de eutanasieri.
Legat de eutanasieri, vreau să știe toata lumea că respectăm punctul de vedere al iubitorilor de câini. Eu personal îndrăgesc foarte mult animalele și nu aș permite niciodată, nimanui, să facă rău unui câine. Vor fi eutanasiate doar exemplarele care suferă de boli incurabile, foarte bătrâne sau foarte agresive și voi monitoriza personal acest lucru.
Invit și populația să ni se alăture eforturilor noastre prin sterilizarea câinilor pe care îi dețin, predarea la adăpost și nu pe stradă sau semnalarea oricărui tip de acțiune prin care ajung pe străzi câinii. Invit și alte asociații, reprezentanți ai mass media, agenți economici să se alăture acțiunilor noastre în privința câinilor comunitari. – a mai spus Dragoș Chitic

PUBLICITATE