Prefectura Neamț reacționează la prezenţa urșilor în comuna Alexandru cel Bun


Prefectul judeţului Niculina Dobrilă s-a întâlnit astăzi, 21 decembrie a.c., la sediul instituţiei, cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Neamţ, Gărzii Forestiere, Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai primăriei Alexandru cel Bun.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Scopul întâlnirii l-a constituit stabilirea unor măsuri legale şi de urgenţă legate de, prezenţa unor exemplare de urs în grădinile unor cetăţeni, în preajma localităţilor Agârcia, Secu  situate pe raza comunei Alexandru cel Bun, care au atacat animalele domestice, înregistrându-se 8 animale ucise.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată situaţia apărută şi au fost enunţate măsurile luate până în prezent.

Astfel, după semnalarea prezenţei urşilor de către cetăţeni prin 9 apeluri la 112, Inspectoratul judeţean de Jandarmi a stabilit deplasarea unor efective la locul evenimentului, respectiv evaluarea situaţiei și a riscului de agresiune, delimitarea perimetrului și restricţionarea accesului în zona de pericol, avertizarea populaţiei prin semnale acustice și luminoase.

Totodată, Direcţia Silvică Neamţ a postat un comunicat pe site-ul propriu, prin care se atrage atenţia cetăţenilor asupra modului în care se pot evita întâlniri şi accidente de orice fel la urşi.

De asemenea, Direcţia Silvică Neamţ a întocmit documentaţiile conform legislaţiei în vigoare, care au fost transmise Ministerului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Direcția Biodiversitate. iar  Agenția de Protecție a Mediului  și Comisariatul județean al Gărzii Naționale de Mediu au elaborat documentaţia pentru acordarea despăgubirilor prevăzute de legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic.

« Din toate informațiile coroborate rezultă că  este vorba despre mai multe exemplare de urs, de vârste şi mărimi diferite, gradul de risc fiind ridicat. Motivul prezenţei urșilor a fost, de fiecare dată, căutarea de alternative la hrana uscată oferită de habitat, respectiv merele neculese din livezile unor cetăţeni ori păsări. Având în vedere perioada sărăbătorilor de iarnă precum și interesul turistic pentru zona respectivă, pericolul de a fi atacați oameni este foarte mare. De aceea, instituţia noastră în cursul zilei de astăzi, a elaborat şi a transmis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o solicitare de a analiza cu celeritate documentația trimisă de Direcția Silvică Neamț şi de a dispune cât mai urgent măsurile necesar a fi luate în situația apărută, respectiv acordul de capturare / relocare / recoltare » a precizat prefectul Niculina Dobrilă.

Vezi și 14 gospodării, atacate de urși într-o comună de lângă Piatra-Neamț

D.M.B.
PUBLICITATE