Prefectura Neamț: Măsuri pentru a preîntâmpina situațiile tragice similare celor din Timișoara

Vasile Panaite, prefectul județului Neamț, a convocat, miercuri, conducerile Inspectoratului de Stat în Construcții și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, pentru a discuta măsurile care trebuie luate pentru a preîntâmpina situațiile tragice similare celor din Timișoara.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, prefectul Vasile Panaite a cerut emiterea unei circulare către primăriile municipiilor și orașelor din județ în baza cărora să fie realizată o inventariere rapidă a potențialelor pericole reprezentate de acoperișuri sau panouri publicitare amplasate fără autorizații de construcție sau fără a respecta normele tehnice și de siguranță.

Ceea ce s-a întâmplat în Timișoara la sfârșitul săptămânii trecute trebuie să dea de gândit atât autorităților locale cât și reprezentanților asociațiilor de proprietari, și nu numai, care au comandat sau urmează să comande lucrări de realizare a acoperișurilor sau alte tipuri de construcții. O astfel de structură realizată fără documente legale și fără a respecta legislația în domeniu poate reprezenta un risc major pentru viața cetățenilor. Nu este cazul doar a acoperișurilor ci și a altor tipuri de construcții, inclusiv a panourilor publicitare. De aceea le cer primarilor să se implice rapid și cu seriozitate în derularea acestei acțiuni cu scop preventiv, a declarat prefectul Vasile Panaite.

În adresa trimisă către primăriile din Piatra-Neamț, Roman, Tîrgu Neamț, Roznov și Bicaz se solicită:
         inventarierea în regim de urgență a tuturor clădirilor de pe raza UAT-urilor dumneavoastră care au edificat acoperișuri fără să fi obţinut autorizaţii de construire şi solicitarea intrării în legalitate. O atenţie deosebită se va acorda clădirilor de locuit colective;
         inventarierea tuturor acoperişurilor care deşi au fost construite cu autorizaţie de construire se află într-o avansată stare de degradare;
         verificarea în teren, cu personal specializat, a obiectivelor inventariate la punctele precedente pentru identificarea unor pericole iminente ce pot să apară în cazul producerii unor situații de urgență generate de fenomenele meteo periculoase, în mod special cele în care se înregistrează viteze foarte mari ale vântului, asociate cu ploi și/sau grindină abundente. În cazul identificării unor astfel de pericole se vor dispune măsurile de înlăturare a acestora;
         inventarierea panourilor publicitare stradale care pot constitui un pericol pentru cetăţeni în cazul manifestării fenomenelor meteo periculoase şi dispunerea măsurilor de înlăturare neregulilor constatate;
         identificarea arborilor care pot constitui o sursă de risc în sensul celor menţionate anterior şi dispunerea măsurilor de toaletare a acestora, după caz.

Totodată, urmare a avertizării de cod galben sub care se află județul Neamț, cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină și cantități de apă însemnate, s-a luat decizia de a transmite către populația județului un set de măsuri pe care trebuie să le ia:
         pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
          pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
         având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

PUBLICITATE