Prefectura Neamț – Despre gripa aviară, risc seismic la spital și oprirea apei timp de 17 zile

Prefectul judeţului, Niculina Dobrilă, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), a convocat membrii acestuia în şedinţă extraordinară, astăzi  21 februarie a.c., având pe ordinea de zi: evaluarea activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  (CJSU) din anul 2016, prezentarea şi dezbaterea Planului de activităţi al CJSU pentru anul 2017 şi raport de informare privind punerea în aplicare a hotărârii CJSU privind combaterea influenţei  aviare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La propunerea reprezentantului Consiliului Judeţean ordinea de zi a fost suplimentată cu prezentarea situaţiei a două clădiri care aparţin Spitalului Judeţean de Urgenţă – Pavilionul de Boli interne şi Pavilionul de Oncologie – care sunt supuse riscului seismic de grad 2.

Preşedintele CJSU a prezentat Raportul de evaluare a activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  (CJSU) din anul 2016 structurat pe 6 capitole: măsuri şi activităţi preventive; managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; participarea membrilor CJSU la exerciţii, aplicaţii şi alte activităţi de pregătire;  disfuncţionalităţi şi greutăţi întâmpinate; direcţii de acţiune şi propuneri pentru eficientizarea activităţii CJSU; concluzii.

După cum am prezentat în Raport am avut un an de activitate intensă generată mai ales de fenomenele hidro-meteorologice periculoase produse, grăitoare în acest sens fiind cele 24 de şedinţe în care ne-am întâlnit  şi în care am adoptat 19 hotărâri prin care au fost stabilite măsuri şi sarcini pentru grupurile de suport tehnic, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi diferite structuri reprezentate în CJSU. Ca şi concluzie, CJSU şi-a îndeplinit responsabilităţile, a acţionat operativ cu respectarea prevederilor legale şi a găsit cele mai bune soluţii, atât pentru înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, cât şi pentru prevenirea şi limitarea lor a spus prefectul Niculina Dobrilă.

Planul de activităţi al CJSU pentru anul 2017, care cuprinde 19 activităţi specifice, responsabilii şi termenele de realizare, a fost prezentat de vicepreşedintele CJSU, colonel Ioan Nitică.

În ceea ce priveşte prezenţa genomului virusului influenţă aviară, conform informării Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, analizele de laborator efectuate de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, confirmă 25 de cazuri pe teritoriul judeţului Neamţ.

Referitor la Spitalul Judeţean de Urgenţă, managerul spitalului a prezentat situaţia celor două pavilioane supuse riscului seismic de grad 2, cerând sprijinul CJSU pentru adoptarea unor soluţii care să ofere siguranţă atât pacienţilor cât şi cadrelor medicale.

Ne bucură interesul arătat pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului care-şi desfăşoară activitatea în aceste două clădiri. Suntem cu toţii responsabil de aceasta şi de aceea propun ca această informare să facă obiectul unei analize a Grupului de suport tehnic pentru seisme şi alunecări de teren, care va lua o decizie pe care o vom prezenta într-o şedinţă viitoare a CJSU, când vom adopta şi o hotărâre în acest sens” a mai spus prefectul Niculina Dobrilă.

Tot în cadrul acestei întâlniri a CJSU, a fost adus la cunoştinţa membrilor faptul că SC Hidroelectrica SA– Sucursala Hidrocentrale Bistriţa, în perioada imediat următoare, urmează să efectueze  două lucrări importante pentru judeţ – lucrarea de înlocuire a unor secţiuni de grătare la camera de încărcare a hidrogeneratorului nr.2 la Centrala Hidroelectrică (CHE) Piatra Neamţ şi  lucrări de retehnologizare a CHE Piatra Neamţ  – lucrări ce presupun golirea acumulării Piatra Neamţ, respectiv golirea tunelului de aducţiune al centralei.

Pentru ca lucrările să poată demara trebuie să găsim, în cadrul CJSU, soluţii pentru  limitarea disconfortului produs cetăţenilor prin oprirea alimentării cu apă potabilă. Nu ne putem permite ca timp de 17 zile, cât durează lucrările, cetăţenii din 9 localităţi –  Piatra Neamţ, Roznov şi 7 comune – să fie afectaţi de oprirea alimentării cu apă. Aşadar vă propun ca, cât mai urgent posibil, să ne întâlnim din nou să aprobăm măsurile care se impun” a mai precizat prefectul Niculina Dobrilă.

PUBLICITATE